Niko ne razumije zašto se Đurić vratio!?

Šef kosovske diplomatije Behgjet Pacolli izjavio je za Insajder da direktoru takozvane Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marku Đuriću nije zabranjen prelazak na Kosovo već je on sam odlučio da se vrati. Sa druge strane, u tzv. Kancelariji za Kosovo su za Insajder ponovili da je Đurić vraćen sa graničnog prijelaza, a na pitanje da li je dobio neko objašnjenje i kakvo, u takozvanoj Kancelariji navode da je vraćen bez ikakvog objašnjenja, iako je njegova posjeta uredno najavljena u skladu sa Briselskim sporazumom.

Behgjet Pacolli tvrdi da je sve bilo spremno za posjetu Marka Đurića Kosovu, uključujući i pratnju kosovske policija koja ga je čekala na teritoriji Kosova u skladu sa bezbjednosnom procedurom.

"Od momenta kad smo dobili zahtjev on je dobio sve dozvole, sve je bilo spremno, naša policija je bila na granici da ga čeka. On se na granici samo pojavio i dok su naši kontrolisali ostala vozila, on je obavio nekoliko telefonskih poziva i jednostavno se vratio nazad. Niko ne razumije zašto. Imao je sve dozvole i mogao je produžiti. Čekala ga je i policijska pratnja“.

Pacolli dodaje da su u vezi sa ovim događajem uputili informaciju svim relevatnim akterima.

"Mi smo danas o ovom događaju informisali sve ambasade, Brisel, a poslali smo i pismo Beogradu preko naše kancelarije. Dakle mi ne znamo zašto se on vratio i baš nam je žao", dodaje Pacolli.

Na pitanje novinara Insajdera da li mogu da se očekuju isti problemi i kada na Kosovo pokuša da pređe predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, čija je posjeta planirana za vikend, Pacolli kaže da je sve spremno za tu posjetu i da se nada da će proteći bez incidenata.

Đurić: Skandalozna odluka Prištine

Podsetimo, mediji su jučer preneli tvrdnju takozvane Kancelarije za Kosovo da Đuriću jučer popodne nije dozvoljen ulazak na Kosovo i to samo nekoliko dana uoči najavljene posjete predsjednika Srbije Kosovu, ali i dva dana pred najavljeni nastavak pregovora Beograda i Prištine u Briselu.

Kako se navodi, Đurić je nešto poslije 15:00 časova vraćen sa graničnog prijelaza, iako je njegova posjeta, kako ističu u takozvanoj Kancelariji za Kosovo, "uredno najavljena".

"Ovo je skandalozna odluka Prištine, protivna svim sporazumima i elementarnim principima slobode kretanja", prenose mediji izjavu Marka Đurića za Betu.

On je dodao da će po povratku u Beograd i nakon konsultacija s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, obavjestiti javnost o razlozima za taj i sve druge pritiske i ucjene, kojima je srpska strana bila izložena jučer i prethodnih dana, zbog, kako je istakao, "nespremnosti da prihvatimo odluke Prištine koje bi bile direktno protiv srpskih interesa".

Podsjetimo, prije samo nekoliko mjeseci, krajem marta direktor takozvane Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije  Marko Đurić uhapšen je u Sjevernoj Mitrovici.

Policija Kosova i ministarstvo negiraju zabranu

Zamjenik komandanta Regionalne policije za sjever Kosova Besim Hoti takođe je sinoć izjavio da direktoru takozvane Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije nije zabranjen ulaz na Kosovo već se sa prijelaza Jarinje vratio iz njemu poznatih razloga.

"Nije zabranjen ulazak, on je imao dozvolu za ulazak na Kosovo, ali zašto se vratio, za to je imao svoje razloge", rekao je Hoti.

Na informacije da Đuriću nije dozvoljen ulazak na Kosovo je reagovalo i Ministarstvo spoljnih poslova Kosova koje je ocjenilo da je predstava koju je igrao Đurić - da mu nije dozvoljen ulazak na Kosovo, nije istinita i da predstavlja pokušaj da se pred očima javnosti pokaže kako je Kosovo strana koja ne sarađuje.

"U cilju tačnog informisanja javnosti želimo da vas obavjestimo da na osnovu pravila i procedura, MIP Kosova je nakon prijema zahtjeva za posjetu od strane Marka Đurića istu prihvatilo i ona je preneta Đuriću i nadležnim vlastima", navodi se u saopštenju MIP Kosova.

Srpska lista: Policija Kosova lažima pokušava da se opravda

Srpska lista osudila je navodnu zabranu ulaska na Kosovo direktoru takozvane Kancelarije za Kosovo Marku Đuriću i ocjenila da je to pokušaj da se izvrši pritisak na Srbe pred nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Srpska lista ocjenila je da zabrana ulaska Đuriću na Kosovo predstavlja kršenje sporazuma o posjetama zvaničnika i prava na slobodu kretanja i navela da je saopštenje Policije Kosova "licemerno" i da policija "lažima pokušava da opravda svoj potez".

"Grdno se vara svako ko misli da će ovakvim potezima privoleti Srbe na pokornost", navela je Srpska lista.

Izvor: Insajder