Izvjestioci EP za Kosovo i Srbiju saglasni

Izvjestioci EP za Kosovo i Srbiju Igor Šoltes i David McAlister poručili su nakon sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federicom Mogherini da podržavaju napore Hashima Thaçija i Aleksandra Vučića da postignu sveobuhvatni sporazum u okviru međunarodnog prava.

"Dijalog između predsjednika Thaçija i predsjednika Vučića o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji je izuzetno važan za budućnost Kosova i Srbije i za stabilnost cijelog Zapadnog Balkana", navedeno je u Šoltesovom saopštenju nakon sastanka.

Kako je naglašeno, Šoltes i McAlister, koji je i predsjedavajući spoljnopolitičkog komiteta EP, "toplo podržavaju" napore Thaçija i Vučića kao i Mogherinijeve proteklih godina da "pokušaju da postignu sporazum koji je ostvarljiv, održiv, u skladu sa međunarodnim pravom i u korist čitavog regiona".

"Mi znamo koliko mogu biti zahtjevni ti razgovori, pa ipak pozitivan ishod bi mogao da otvori put ka članstvu u EU i zacementirao bi dobrosusjedske odnose. Takav sporazum, postignut uz zajedničku saglasnost predstavljao bi historijsko dostignuće i mi, u EP, ostajemo u potpunosti posvećeni pružanju svesrdne podrške dvojici predsjednika i Visokoj predstavnici kako bi obezbjedili uspješan ishod", poručili su u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će Komitet spoljnih poslova (AFET) glasati 9. oktobra o dva izvještaja o Kosovu i Srbiji i da se očekuje da ih EP usvoji do kraja godine.