Međutim uvijek postoji neko...

Kako tumačiti poruku Trumpovog savjetnika Johna Boltona da Vašington ne isključuje teritorijalna prilagođavanja između Srbije i Kosova? Dok vlast u Srbiji njegove navode, da ako dvije strane mogu da se dogovore nije na SAD-u da o tome odlučuju, vidi kao poruku o nemješanju u unutrašnje probleme, analitičari upozoravaju na skrivene poruke.

Iz Prištine, sa druge strane, danas bez zvaničnih reakcija na Boltonovu izjavu.

I dok je iz Berlina prije samo mjesec dana stigla poruka da su granice na Balkanu već utvrđene,  Amerika je ostavila otvorena vrata baš toj ideji.

"Naša politika, politika SAD-a je da, ako dve strane mogu da između sebe postignu dogovor, ne isključujemo teritorijalna prilagođavanja, nije na nama da o tome odlučujemo", izjavio je Trumpov savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton.

Vlastima u Srbiji u ovom trenutku više se dopada američki nego njemački stav.

"Ja sam veoma zadovoljan što američka administracija razume realnost i što je shvatila da miješanje nije put", kazao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Ministar odbrane je za razgraničenje kao i predsjednik države. Vulin kaže da se samo tako može zaustaviti stvaranje velike Albanije, ali kao i predsjednik države ne pojašnjava šta tačno znači razgraničenje.

"Pa polako, nemojte sada da u javnosti govorimo ono što treba da bude u pregovorima i među pregovaračima, mislim da je moj stav dovoljno jasan  - razgraničenje jedino može da zaustavi širenje velike Albanije", kazao je Vulin.

Iako niko iz Srbije i dalje nije pojasnio šta tačno znači razgraničenje, jasno je, ocjenjuju analitičari, kada može da se razgovara o granicama.

"Dakle iza te američke izjave apsolutno je jasno da oni ne odustaju od toga da Srbija mora da prizna Kosovo, jer vi možete sa drugim razgovarati o granicama tek kada ste ga međunarodno pravno priznali", kaže Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

I Brisel i Moskva i Vašington zvanično poručuju da će poštovati svaki dogovor koji postignu Beograd i Priština, međutim uvijek postoji neko ali...

"Ali imajući u vidu vizije koje rješenje razgraničenje nosi, velike sile bi morale da budu garanti, jer Aleksandar Vučić i Hashim Thaçi nisu dovoljni garanti takvog sporazuma", navodi spoljno-politički analitičar Boško Jakšić.

Predsjednik Srbije tvrdi da dogovora nema ni na vidiku.

"Ako neko misli da oni treba da dobiju sve, a mi ništa, nema ništa od tog dogovora", izjavio je Aleksandar Vučić.

U Prištini trenutno nema zvaničnih reakcija, teku pripreme za 7. septembar kada će Vučić i Thaçi razgovarati u Briselu. Da li će se i dogovoriti znaće se možda dva dana kasnije kada će se predsjednik Srbije obratiti Srbima u Mitrovici, ali stvarno, ne pismom i ne telefonom.

Video pogledajte OVDJE.

Izvor: N1