Povodom dolaska Vučića na Kosovo

Najavljeni dolazak predsjednika Aleksandra Vučića na Kosovo predstavljaće samo novi rijaliti, od kojeg Srbi ne očekuju ništa, tvrdi predsjednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković i napominje da bi tužilaštvo trebalo da reaguje na "direktnu prijetnju" koju joj je uputio Vučić.

Moći će da se čuju neistine i niz stvari koje za Srbe suštinski neće značiti ništa, predviđa Trajković, povodom dolaska Vučića u Mitrovicu 9. septembra, gdje će se obratiti građanima.

Ona je FoNetu izjavila da je tako bilo i poslije ubistva predsjednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, kada je Vučić "samo okupio narod", dok je sada "evo, vidimo, ponudio najokrutije rješenje" kroz podjelu Kosova.

Podjela podrazumijeva "legalizaciju etničkog čišćenja" sprovednog nad Srbima i "zadržavanja sjevera Kosova kao mjesta sreće gdje njegovi gangovi imaju apsolutnu vlast", smatra Trajković.

Prema njenoj ocjeni, Ivanović bi se suprotstavio podjeli Kosova i bio bi "žestok u smislu organizacije Srba na sjeveru", a politički je smetao i Beogradu i Prištini.

Trajković je zato uvjerena da ubistvo Ivanovića neće biti rasvjetljeno dok su iste strukture vlasti u Beogradu i na Kosovu.

Potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić imaće mnogo posla, prilikom Vučićevog dolaska, da "svojim metodama dovede narod da bude masa", ali i da pazi ko sme da prisustvuje i govori, uvjerena je Trajković.

Ona je primjetila da Radoičić nije bio sa gradonačelnicima kada su nedavno uputili svoje "smješno i tužno" Otvoreno pismo Vučiću.

Trajković je upitala zašto nju i druge ličnosti napadaju u Pismu, kada je, kako podsjeća, Srpska lista podržala Hashima Thaçija, Ramusha Haradinaja i Kadrija Veselija da budu na vlasti.

Ona kaže da se tajno čula sa nekim od gradonačelnika koji su joj se izvinili za Pismo i objasnili da ga nisu ni čitali prije potpisivanja.

Kažu, niko od nas nije pročitao pismo, prosto je doneto. Napisano je u Beogradu, najvjerovatnije u kabinetu predsjednika Vučića ili Kancelariji za Kosovo i Metohiju, objašnjava Trajković, ali napominje da je bilo i nekih "bahatih" koji su znali šta potpisuju.

Osvrćući se na nedavni Vučićev javni nastup u kojem je otkrio gdje boravi kada je u Beogradu, Trajković je konstatovala da je to "direktna prijetnja" i pitanje za tužilaštvo i druge instititucije koje bi trebalo da reaguju.

Možda je to pitanje i za mene, da zatražim od ministra policije obezbjeđenje kada sam u Beogradu, rekla je Trajković, koja zbog ovakvih događaja nije zabrinuta, za razliku od njene porodice i prijatelja.

Prema njenom viđenju, "glavni mehanizam vlasti Vučića je strah ljudi, prije svega za egzistencijalnu bezbjednost".

Ukoliko se borimo protiv straha i ako svakog dana sve snažnije pokazujemo da se ne bojimo, on će biti sve slabiji, vjeruje Trajković, koja smatra je Vučićev put odlaska sa vlasti već počeo.