Trebalo bi rješiti sva otvorena pitanja

Priština i Beograd bi prije postizanja konačnog sporazuma trebalo da riješe sva otvorena pitanja, izjavio je politikog Ramush Tahiri, dodajući da bi najbolje rješenje bilo ono koje u obzir uzima realnost na terenu i volju građana. Izvršni direktor Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović smatra da kompromis ne bi smeo da se dovodi u vezu sa unaprijeđenjem položaja kosovskih Srba i gubljenjem teritorije Srbije na Kosovu.

Politikog Ramush Tahiri je izjavio da je trenutni pristup dijalogu loš, te da bi do normalizacije trebalo doći rješavanjem pitanja običnih građana.

"Bilo koje rješenje koje ne uzima u obzir činjenično stanje, volju građana i koje ne stremi evropskim integracijama, već je predrasuda prošlosti o nekakvim diobama i razgraničenjima, o tome da ne možemo živjeti zajedno, da imamo previše mržnje i da bi trebalo da se razdvojimo konačnim zidom nije dobro rješenje", dodao je Tahiri.

Izvršni direktor centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović je komentarišući posljednju rundu dijaloga rekao da kosovska strana radi na unutrašnjem konsenzusu oko svih ključnih pitanja i u istu ravan postavlja vlast i opoziciju, dok sa srpske strane postoji odusustvo transparentnosti, čime se, ugrožava demokratski tok procesa i narušava legitimitet sporazuma.

"Predsjednik Srbije još uvijek nije izašao u javnost sa svojim prijedlogom, osluškuju se stavovi međunarodnih aktera i vjerujem da će se rješenje naći u onome što je propisano dosadašnjim sporazumima", izjavio je Maksimović.

Kosovo i Srbija bi pitanje srpskog naroda na Kosovu trebalo rješiti investicijama, a ne njihovim preseljenjem, navodi Tahiri i dodaje da etnička država nije najbolja na svijetu, već ona koja poštuje prava zajednica. Hashim Thaçi i Aleksandar Vučić nemaju mandat da razgovaraju o podjeli ili razmjeni teritorija, istakao je Tahiri.

 "Ako naši političari nisu toliko pametni ili nisu tako srčani da daju neko rješenje za buduća pokoljenja neka ostave ovakvo stanje jer ono nije sada neodrživo. Ovaj status kvo je održiv i neka od tih trideset i nekoliko sporazuma naprave 100 i više sporazuma i rješavaju jednu po jednu stvar, a konačno rješenje neka ostave budućim generacijama i evropskim generacijama", dodao je Tahiri.

Briselski dijalog ima manjkavosti, jer nema autoritet koji bi nagledao sporovođenje postignutih sporazuma, naglašava Tahiri i predlaže osnivanje tehničke mješovite komisije koja bi se bavila implementacijom postignutih dogovora. Ipak važno je najstaviti dijalog, jer se samo njime mogu rješavati otvorena pitanja Kosova i Srbije, zaključio je Ramush Tahiri.

S druge strane, Makismović smatra da je Kosovo svoj suverenitet uspostavilo Briselskim sporazumom, tako da u daljim pregovorima ono ne može ništa dobiti. Ne vjeruje da bi Srbija pristala na kompromis kojim bi u zamjenu za teritoriju bio unapređen položaj Srba na Kosovu, podvlači.

"Da li će se ostvarivanje osnovnih ljudskih prava za pripadnike srpskog naroda i ostale zajednice smatrati kompromisom i da li će unaprijeđenje polažaja Srba na Kosovu biti neki vid kompromisa ne vjerujem i zaista ne bi trebalo stavljati u istu ravan unapređenje položaja pripadnika zajednica sa gubljenjem teritorijalne suverenosti Republike Srbije na Kosovu i zaista smatram da to nije kompromis", naglasio je Maksimović.

Zahtjev kosovskih albanaca da Srbija prizna Kosovo za Maksimovića je "politički bezobrazluk". O tome ne bi trebalo da se razgovara, jer niko ne može tražiti od predstavnika Srbije da pogaze ustav i volju naroda, zaključuje izvršni direktor CPT-a Nenad Maksimović.

Siniša Kostić, RTK2