Dijalog u Briselu

Predsjednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hashim Thaçi izjavili su u srijedu, nakon kratkog i "teškog" razgovora u okviru nastavka briselskog dijaloga, da Kosovo očekuje priznanje od Srbije, te da će dijalog biti "sve teži i teži".

Vučić je novinarima nakon sastanka potvrdio da su razgovori bili "veoma složeni, vrlo komplikovani, svakako ne laki". Prema njegovim riječima, dogovoreno je da se razgovori u okviru dijaloga u kojem posreduje visoka predstavnica EU Federika Mogerini nastave i da se pokuša da se "traži zajednički imenitelj kompromisnog riješenja" i da se čuva mir i stabilnost u odnosima Beograda i Prištine.

"Ako to u jednoj rečenici mogu da kažem, Albanci, Thaçi bi želeli sve da dobiju, i traže sve za Albance sa Kosova, a mi se trudimio da pronađemo kompromisno rešenje u kojem ni jedna strana ne bi bila unižena i u kojoj interesi, naravno govorim za Srbiju i srpsku stranu, ne bi bili sasvim zanemareni", kazao je Vučić.

On je dodao da je važno da se razgovara i čuva mir i da se problemi rješavaju zbog budućnosti, kako ne bi bilo sukoba kako ih je bilo ranije. Na pitanje novinara da li će prihvatiti nezavisnost Kosova on je odgovorio da o tome vodi razgovore svakodnevno i upitao šta bi bilo kompromisno rješenje.

"Jedino rješenje koje nam nude političke partije i Thaçi jeste da priznamo nezavisnost Kosova. To ne ide tako. Moramo da sjednemo, da pokušamo. I vi i mi moramo da kažemo našim društvima da nam je potreban kompromis o mnogim pitanjima. Ne možemo ni mi ni vi da budemo potpuno zadovoljni. Ako smo jednako nezadovoljni to bi znači da smo postigli pravo kompromisno rješenje", kazao je Vučić.

On je naveo da je Srbija odlučna da nastavi razgovore u najboljoj namjeri da se dođe do rješenja.

"Da li ćemo doći do nekakvog rješenja, do toga da možemo da ponudimo našim društvima, to ćemo da vidimo. Nismo blizu tako nečega", zaključio je.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi je kazao da je sastanak sa Vučićem bio najteži do sada, te da očekuje da će proces biti sve teži i teži.

"Sastanak na nivou predsjednika bio je kratak, ali ne lak, mogu reći veoma težak. Možda najkraći i najteži od svih sastanaka u posljednjih šest godina. Ali naša posvećenost evropskoj budućnosti je ozbiljna i odgovorna. Radićemo maksimalno kako bi postigli konačan sporazum. I dalje vidim svijetlo na kraju tunela, iako mislim da će biti veoma teško. Srbija i dalje misli da je Kosovo njen dio, i dalje živi u mentalitetu prošlosti. I sam Vučić treba da shvati da je Kosovo suverena država, ali radićemo na postizanju konačnog sporazuma kako bi bio pobjednički i kredibilan i za Kosovo i za Srbiju", kazao je Thaçi.

On je dodao da očekuje da će predstojeći proces biti još teži, sa preprekama.

"Svijesni smo da mora da se postigne jedan sporazum, da dijalog nema alternativu, ali treba da bude dostojanstven za obje zemlje. Kako će da se ponaša Srbija, to je njihova stvar, ali što se prije oslobode sna iz prošlosti i shvate realnost da je Kosovo suverena zemlja, to će biti i u njihovom interesu", kazao je Thaçi.

Dodao je da i dalje nedostaje smelost da se srpski narod oslobodi nepravednog i historijskog tereta u odnosu sa Kosovom.

"Možete postići pragmatičan i legalan sporazum ali ne možete mentalno da oslobodite čovjeka. Iz tog razloga mislim da Srbija prije svega treba mentalno da se oslobodi u odnosu sa Kosovom", zaključio je Thaçi nakon razgovora sa Vučićem, a naredni susret dvojice premijera očekuje se u avgustu.

Prije susreta sa Vučićem i Thaçijem predstavnica EU Federica Mogherini odvojeno se sastala sa delegacijama Kosova i Srbije, a nakon susreta prištinske delegacije sa visokom predstavnicom EU, predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veseli je izjavio da joj je preneseno da je Kosovo jedinstveno po pitanju dijaloga i da od tog procesa očekuje članstvo u UN i priznanje od Srbije.

"Bićemo konstruktivni, želimo mir, želimo perspektivu mladoj generaciji, bilo na Kosovu ili u Srbiji", kazao je on, dodajući da će sljedećeg puta u ovaj proces biti uključena i opozicija.

Članovi prištinske delegacije, međutim, nisu prisustvovali sastanku predsjednika Srbije i Kosova. Kosovska delegacija je ovaj put bila znatno brojnija. Kosovski predsjednik Hashim Thaçi u Brisel je poveo predsjednike svih državnih institucija, odnosno premijera i predsjednika Skupštine Kosova, kao i lidere svih političkih partija koje su dio koalicione vlade. Srpsku delegaciju činili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i šef takozvane vladine kancelarije za Kosovo Marko Đurić.

Redovna agenda briselskog dijaloga inače podrazumjeva odvojene bilateralne susrete delegacija Prištine, odnosno Beograda, sa delegacijom EU, da bi se potom prešlo na takozvani format trilaterale, gdje razgovaraju isključivo predsjednici i Federica Mogherini.

Budući da je dijalog Prištine i Beograda sada u završnoj fazi, šefica EU diplomatije organizuje učestalije susrete na nivou predsjednika.