ETIKA SRPSKIH MEDIJA

Dnevni list "Informer" objavio je u broju 1866, od 13. juna 2018. godine, tekst pod naslovom "Šiptari napadaju sever Kosova u toku Mundijala?!", u okviru kojeg se oslanjaju na dojavu neimenovanog izvora koji je imao uvid u dokumenta neimenovanih ruskih službi. S obzirom na to da se Svjetsko prvenstvo u fudbalu završilo jučer, 15. jula, a da se za vrijeme takmičenja nisu desili bilo kakvi oružani sukobi na sjeveru Kosova, ovu vijest možemo okarakterisati kao još jedno u nizu neopravdano podizanje panike i atmosfere straha putem Informera.

Ovaj dnevni list je, najprije na naslovnoj strani, a potom i na stranama 2 i 3 pomenutog izdanja, tvrdio da "esktremisti u Prištini planiraju da poslije 20. juna u jeku SP u fudbalu krenu u napad na sjever Kosova. Misle da se tada u svjetskim medijima neće dići mnogo buke oko nasilja".


Informer, 13. jun 2018. / Preuzeto sa fakenews.rs

Informerov izvor, koji je – kako se navodi – imao uvid u informacije koje su Informeru dostavile ruske službe, izjavljuje sljedeće: "Neki očigledno misle da je onaj trenutak kada je svjetska javnost zaokupljena sportom idealan trenutak za pokretanje ratnih operacija. Sada postoje ozbiljne informacije da takav plan imaju i šiptarski ekstremisti i da im je iz SAD sugerisano da sjever Kosova riješe brzo, za 48 sati, i to u toku Mundijala".

U tekstu se, u tipičnom maniru Informera, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predstavlja kao jedini faktor zbog kojeg se Albanci ne usuđuju da napadnu Srbe sa Kosova. "Da su sigurni da se Srbija neće miješati i da Vučić neće narediti vojsci da uđe u pokrajinu, oni bi odavno krenuli na sjever. Ali nisu sigurni", komentariše neimenovani Informerov izvor.

Poseban dodatak ovoj najavi predstavlja antrfile u kojem Informer navodi čitaoce na zaključak da su veliki sukobi u nekoliko navrata otpočinjali za vrijeme velikih sportskih takmičenja. Tu, između ostalog, piše da je građanski rat u Siriji počeo 15. jula 2012, nakon Evropskog prvenstva u fudbalu. Međutim, takav podatak je u ovom kontekstu dvostruko upitan. Prvo, ukoliko je sukob počeo nakon takmičenja, time Informer ruši sopstvenu tezu da se sportskom priredbom prikriva ratni sukob. Drugo, građanski rat u Siriji otpočeo je 2011. godine, ali tada nije bilo značajnijih evropskih ili svjetskih prvenstava kojima bi potencijalno mogla da bude potkrepljena Informerova teza, pa je kao početak rata navedena 2012. godina.


Informer, 13. jun 2018. (stranice 2–3) / Preuzeto sa fakenews.rs

U toku ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u fudbalu srpski mediji objavili su čitav niz lažnih vijesti: Kurir je najavio da će Islamska država napasti srpske fudbalere na utakmici Srbija – Švicarska (link), dok je Blic snimak star šest mjeseci plasirao kao mundijalski (link), i potom pisao o dešavanjima sa utakmice koja još nije bila odigrana (link). Nakon pisanja FN Tragača, Blic je prvu vijest izbrisao, a drugu ispravio. Informer je tvit Borisa Johnsona posvećen sportu protumačio kao političku poruku (link), a slike sa Facebooka kao zvaničnu ponudu kompanije Nike Hrvatskom nogometnom savezu (link).

Ipak, lažna vijest koja je imala najveći domet bila je ona u kojoj se navodi da je reprezentacija Brazila kamenovana po povratku kući. Na vijest sa snimkom starim tri mjeseca (link) naselo je dvadesetak srpskih i regionalnih medija...