Oštećeni

Jedan 57-godišnjak iz Dursa je proglašen krivim od strane suda u Tirani, koji je osuđen na dvije godine pod uslovom da ne počine novo krivično djelo nakon što je navodno prevario državljanina Kosova, tvrdeći da će mu naći mladu.

Kako prenosi portal "Indeksonline", oštećeni je Zeqir Selimi, državljanin Kosova koji je prijavio događaj od 28. avgusta prošle godine, optuživši prevaranta, Agima Zakovu, iz sela Shenavleh kod Dursa, državljanina Albanije. Prema odluci suda, na osnovu dokaza proizilazi da je 28. avgusta 2017. godine prijavljen slučaj od strane Zeqira Selimija, koji tvrdi da je došao u Albaniju dva dana prije prijave, autobusem koji je saobraćao na liniji Mitrovica-Durs, te je odatle kombijem otišao za Tiranu.

On je bio u pratnji svojeg prijatelja. Oštećeni je pojasnio da je razlog odlaska u Tiranu bila činjenica da se tamo sastao sa državljaninom Kosova, koga nije poznavao, u jednom kafiću u Mitrovici, gdje mu je u razgovoru rekao da je sam te da mu je supruga umrla. Ta osoba mu je dala broj telefona jedne druge osobe, za koju mu je rekla da se zove Agim i da živi u Dursu (ova osoba je okrivljeni Agim Zakova).

Dva dana prije dolaska iz Mitrovice u Tiranu, pozvao je sa svog broja na Kosovu. Telefonom mu je objasnio svoje okolnosti i izrazio interesovanje da sebi nađe ženu.

"Agim iz Dursa" mu je rekao "hajde ti u Tiranu i ja ću ti naći ženu".

26. avgusta Zeqiri je stigao u Tiranu i preko telefona koji mu je drugi dao, pozvao je Agima Zakovu te su se sastali na trgu "Shqiponja".

Odatle su sva trojica ušli u gradski autobus, osumnjičeni zajedno sa oštećenim i njegovim prijateljem, i otišli u jedan stan. U tom stanu, sem ove trojice čekali su ih neki ljudi koji su trebali predstavili ženu, s kojom bi se Zeqiri trebao oženiti. Tu je bila jedna djevojka koja se predstavila kao sestra buduće njegove žene te još dva muškarca koji su se predstavili kao braća njegove buduće žene.

Tu su razgovarali, upoznali se, pao je i dogovor. Osoba koja se predstavila kao najstariji brat i Agim, su čestitali i rekli Zeqiru da je tradicija da se ostavi 50 eura za kafu i 20 eura za njegovu sestru, jer će ona izaći sa prijateljicama a nema novca. Zeqir je ostavio 50 eura za kafu i kada je izašao, dao je 20 eura djevojci koja se predstavila kao sestra njegove buduće supruge. Tog dana poslije podne, u jednoj prodavnici, Zeqir je kupio jedan albanski broj za mobilni.

Sljedećeg jutra, 27. avgusta, pozvao je Agima da se sastanu kako bi uzeo suprugu, koju su mu obećali, jer njen broj nije imao pošto mu niko nije ni dao. Kada su se sastali, Agim mu je rekao: "Da bi poveo ženu koju sam ti predstavio, moraš dati 600 eura na ruke a onda je možeš voditi. Drugačije ne može nikako". Zqeqir taj novac nije imao sa sobom i odgovorio mu je "Tradiciju sam ispoštovao, nema razloga da dajem novac za ovaj posao".

U tom momentu Zeqiru se izbrisao njegov broj telefona jer nije znao da rukuje. Agim mu je napisao na jednom papiru, koji je upotrebljen kao materijalni dokaz.

28. avgusta Zeqir je dobio 600 eura putem jedne komapnije za transfer novca, kao bi taj novac dao Agimu i odveo ženu.

Nakon što su dali novac, upoznali su se sa "mladom" i kupili karte kako bi krenuli za Kosovo.

"Mlada" se pomjerila malo u stranu s izgovorom kako treba sresti sestru, te se nikada više nije vratila.