Snajperista koji je učestvovao u ratu na Kosovu

Bivši snajperista Danilo Tešić (39) uhapšen je u petak zbog sumnje da se predstavljao kao policajac na Ibarskoj magistrali. On je osumnjičen da je, upravljajući vozilom "audi Q7" sa takozvanim blinkerima na autoputu, Ibarskoj magistrali i drugim magistralnim putevima zaustavljao učesnike u saobraćaju.

Od njih je, zatim, predstavljajući se kao policajac, odnosno "presretač" (pripadnik Saobraćajne policije koji zaustavlja vozače koji prekoračuju brzinu i kažnjava ih na licu mjesta), uzimao novac za navodno izvršene prekršaje.

Ovim hapšenjem policija je praktično razriješila problem na koji su brojni građani ukazivali mjesecima unazad, piše Blic.

Naime, više desetina ljudi prijavilo je policiji da su se na pomenutim putevima pojavili lažni presretači. Ovakve informacije objavljivane su i na društvenim mrežama.

- Na Ibarskoj magistrali, a vjerovatno i po autoputu i ko zna još gdje, hara lažni presretač koji vozi "audi Q7". Meni je uzeo 40 eura u Rušnju i pošto sam zapisao broj njegovih tablica, saznao sam da se "audi" vodi na fizičko lice – napisala je jedna od žrtava na Facebooku.

Prema informacijama koje je zvanično saopštio MUP, pretresom stana osumnjičenog, policija je pronašla pozamašan arsenal: 11 pištolja, devet pušaka, 15 noževa, četiri optička nišana, dva elektrošokera i tri dvogleda. Među zaplijenjenim dokazima su i pet legitimacija koje podsjećaju na policijske.

- Oružje je odmah upućeno na vještačenje kako bi se utvrdilo da li je riječ o vatrenom oružju, ili vazdušnim i gasnim puškama i pištoljima - navodi se u saopćenju.

Osim noževa i pušaka, pažnju inspektorima posebno su privukli optički nišani - specifična pomagala koja se dodaju snajperskim puškama i koriste se u rizičnim likvidacijama.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu. Za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna do tri godine zatvora.

Danilo Tešić je bivši snajperista, koji je 1999. godine bio učesnik borbi na granici Srbije sa Albanijom, odnosno tromeđi Srbije, Kosova i Albanije, i svjedok bitaka od Suve Reke do Junika.

Kako su mediji preneli, presudom Vojnog suda u Nišu u januaru prošle godine Tešić je osuđen na dvije i po godine zatvora, zajedno sa još jednim snajperistom i Tešićevim komandirom i majorom. Na teret im se stavljalo ubistvo dva civila, braće Miftara i Selmana Temaja 1999. godine u selu Kušnin, na Kosovu. Prema presudi, snajperisti su im pucali u potiljak iz neposredne blizine iz automatskih pušaka, a potom spalili leševe. Tešić je, inače, sam priznao krivicu za ove zločine.

Prošle godine medijima je ispričao da ga je ovaj proces “uništio psihički i finansijski, kao i da niko zbog toga ne želi da ga zaposli i da nema pasoš već 19 godina”.