Špekulacije i nove teorije zavjere

Srpski mediji nastavljaju da špekulišu i plasiraju planove i teorije zavjere o Kosovu. Najnoviji članak, objavljen u novinama u Srbiji, kaže: "Amerikanci, u saradnji sa albanskim ekstremistima, pripremaju vojnu akciju na sjeveru Kosova, putem koje planiraju staviti ovu teritoriju pod kontrolu".

Prema pisanju portala "SrbijaDanas", "Pošto im nije uspjela provokacija prilikom brutalnog hapšenja direktora takozvane Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marka Đurića, Amerikanci sada žele da izazovu novi incident koji bi im poslužio kao izgovor za finalni napad".

Dalje portal piše: "Strategija za 'osvajanje svijeta', tvrde upućeni, uveliko se razrađuje u NATO bazi Bondsteel a napad se odlaže samo zato što Vašington još nije siguran da li će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslati Vojsku Srbije na Kosovo!".

Dalje se nastavlja, "Istovremeno sa pripremom osvajanja sjevera Kosova, Zapad šalje jasne poruke Beogradu šta sve može da mu se desi ukoliko ne bude 'koopretivan'".

"Samo glup čovjek može da pomisli da je Stjepan Mesić, osvjedočeni srbomrzac, slučajno došao u Novi Pazar da pljuje po Srbiji, kao i da Aleksandar Odžić, lider separatističke vojvođanske partije i koalicioni partner Saše Jankovića, danima slučajno poziva na rat u Vojvodini! To su sve jasni signali Srbiji šta joj se može desiti ukoliko ne bude 'kooperativna' u vezi sa Kosovom. Uporedo sa tim, Amerikanci u svojoj bazi na Kosovu spremaju vojni plan za napad na sjever Kosova. Pokušaće da isprovociraju Beograd incidentima kao što je bilo brutalno hapšenje Đurića, jer im treba izgovor za vojnu intervenciju. Jedina stvar zbog koje Amerikanci odlažu ovaj plan jeste bojazan da će Vučić odmah poslati vojsku na Kosovo, a ta vojska bi mogla imati i značajnu podršku Rusije", kaže visokopozicionirani zapadni diplomata koji je insistirao na anonimnosti, prenosi portal "Indeksonline".

"I dok niko u vrhu države nije želeo da komentariše saznanja portala, stručnjak za bezbjednost Milan Petrić ukazuje na činjenicu da je orkestrirani pritisak na Srbiju uslijedio nakon što je država odlučno zatražila formiranje ZSO".

"Sve što se dešava proteklih nekoliko dana predstavlja pokušaj disciplinocanja Srbije i predsjednika Vučića, koji se usudio da odlučno traži da Priština konačno ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma. Srbiji se bukvalno stavlja do znanja da ne talasa jer može biti unazađena. Akcija Rosu na sjeveru Kosova predstavljala je opipavanje terena. To je bio pokušaj zastrašivanja i politički manevar, čiji je cilj da se izbjegne formiranje ZSO. Računali su na grešku Beograda, ali se Priština preračunala. I Thaçi i Haradinaj su svijesni da bez vojne podrške Zapada ne mogu ništa da urade na sjeveru Kosova", podvlači Petrić.

Bivši visoki oficir Kontraobavještajne službe Ljuban Karan smatra da je na djelu orkestrirana akcija pritisaka na vlast čiji je cilj promjena državne politike.

"Izazivanjem kontrolisanog haosa na više kriznih područja istovremenom Zapad želi da napravi pometnju i natjera Beograd da napravi pogrešan korak. Paralelno s tim, skupljaju se podaci iz privatnog života određenih ličnosti, prije svih Vučića, vjerovatno kako bi se eventualnom kompromitacijom pokrenuo lični pritisak na njega. Ovakav 'hibridni rat' trajaće neko vrijeme, a ako ne bude rezultata, onda možemo očekivati agresivniji pristup prema sjeveru Kosova, pa i aktiviranje vojnih snaga", zaključuje Karan.