Naizgled realnija opcija

Vučić učestvuje na skupu nevladinih organizacija koje se bave pitanjem evropskih integracija, ljudskih prava i Kosovom.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, otvarajući skup u okviru unutarnjeg dijaloga o Kosovu na kojem su se okupili predstavnici nevladinih organizacija, da je "protiv stanja zamrznutog konflikta na Kosovu, jer ta, naizgled realnija opcija Srbiji ostavlja sve manje prostora za zaštitu svog suvereniteta u južnoj pokrajini".
Na tom skupu, koji se održava u beogradskoj Palati Srbija, okupile su se brojne nevladine organizacije koje se bave pitanjem europskih integracija, ljudskih prava i Kosovom.
"Rešavanje kosovsko-metohijskog problema od suštinskog je značaja za našu zemlju. U ovom trenutku imamo dve realne opcije - jedna izgleda mnogo realnije, a to je opstanak i ostanak stanja zamrznutog konflikta", rekao je Vučić.
Prema njegovim riječima, "u procesu unutrašnjeg dijaloga najveći broj ljudi zalagao se upravo za očuvanje statusa quo i čekanja neke bolje prilike u budućnosti".
"Iako je to većinski stav političke i nepolitičke javnosti Srbije, ja sam protiv takvog rešenja. Ne zato što ne volim Srbiju ili ne razumem svetska kretanja u globalnoj politici, već zato što smo analizirali sa nekim nevladinim organizacijama i fondovima, preko vlade i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, šta je to što možemo da dobijemo i gubimo", rekao je Vučić.
Naveo je i kako je zaključak tih analiza da, "imajući u vidu ekonomske, socijalne, demografske, demokratske i sve druge potencijale Srbije, ona protekom vremena ne dobija ništa".

'Prvo ispuniti dogovoreno, pa nastaviti razgovor'

"Naprotiv, bićemo u težoj situaciji - mi, a ne neko drugi. Za nas je važno rešenje, pa i posle ovako teškog trenutka po našu zemlju, u kojem se pokazalo da jedna strana želi nasiljem da rešava probleme i smatra da politikom svršenog čina može da dovede do rešenja, čiji je osnovni cilj suštinsko zauzimanje severa Kosova, jer tamo nema faktičkog suvereniteta, a računajući sve druge potencijale, dekonomske i demografske već su izračunali da će u svim osim Štrpca, opštinama južno od Ibra biti većinski albansko stanovništvo za nekoliko godina", rekao je Vučić.
Vučić je najavio i da se "proces dijaloga [s Prištinom] ubuduće može voditi samo po principu: prvo se ispuni dogovoreno, pa se razgovor nastavlja".
Po njemu, "državno rukovodstvo Srbije nije spremno da bude jedini učesnik u kompromisu i svakovrsnom dijalogu i da bude jedini koji bi trebalo da daje i pruža sve, a da se druga strana, i oni koji su između, prave da ne vide ko je suštinski za kompromis, a ko nije".
Skup koji je otvorio Vučić podijeljen je na tri panela. Prvi se odnosi na političke aspekte sveobuhvatnog rješenja kosovskog pitanja, drugi nosi naziv "Položaj srpske zajednice na Kosovu i Metohiji", a na trećem se govori o temi "Pitanje Kosovu i Metohiji u kontekstu evropskih integracija Srbije – Poglavlje 35".