Mijenjaju način iskazivanja nezadovoljstva

Istovremeno, DUI traži povlačenje Ivanova bez obzira na ishod glasanja o aboliciji u Sobranju.

Građani Makedonije koji nekoliko mjeseci protestuju protiv vlasti mijenjaju način iskazivanja nezadovoljstva tako što će umjesto svakodnevnih okupljanja u 18:00 organizovati, kako navode, gerilske akcije, blokade ključnih saobraćajnica i institucija koje brane režim.
Organizatori "šarene revolucije" pozivaju građane da im se priključe u ovim akcijama te dodaju da će blagovremeno biti najavljeno koje ulice i raskrsnice će biti blokirane i u koje vrijeme.
Akcije će, kako kažu, biti organizovane u zavisnosti od toga kako će se ponašati vlast, odnosno hoće li do 18. juna biti ispunjeni njihovi zahtjevi, javlja Tanjug.
Demonstranti koji protestuju mjesecima traže formiranje prijelazne vlade koja bi pripremila zemlju za vanredne parlamentarne izbore.
Traže i neopozivu ostavku predsjednika Đorga Ivanova i zahtijevaju uključivanje nezavisnih predstavnika u rješavanje krize.

Poziv Ivanovu da odstupi

Istovremeno, najveća politička formacija makedonskih Albanaca - Demokratska unija za integraciju (DUI) zatražila je od predsjednika Makedonije da se povuče s funkcije bez obzira na ishod glasanja o aboliciji u Sobranju, prenosi Srna.
Opozicijski SDSM i vladajuća stranka makedonskih Albanaca DUI podnijeli su zahtjev za opoziv predsjednika Ivanova.
Vladajući VMRO-DPMNE smatra da je prijedlog opozicije neosnovan, budući da Ivanov nije prekršio Ustav.
Inače, makedonsko Sobranje jučer ni nakon šestosatne rasprave nije odlučilo hoće li biti razmatran opozicijski zahtjev za utvrđivanje odgovornosti predsjednika Ivanova zbog odluke iz aprila da abolira 56 državnih i partijskih funkcionera odgovornih za aferu "Prisluškivanje".
Odluka o aboliciji je naknadno ukinuta.