Vrijeme da se pokrene proces priznavanja

Njemačka neće ratifikovati sporazum o primanju Srbije u Evropsku uniju (EU) dok Kosovo ne postane punopravna članica Ujedinjenih nacije, rečeno je beogradskom listu "Danas" u njemačkom Bundestagu.

"Srpskom državnom vrhu je još prije dvije godine rečeno da će članstvo Kosova u UN biti jedan od uslova da Srbija bude primljena u EU", naveo je jedan od poslanika vladajuće koalicije Hrišćansko-demokratske unije/Hrišćansko-socijalne unije (CDU/CSU), koji je želio da mu se ne pominje ime.

Po njegovim navodima, takav stav Njemačke saopšten je Srbiji kada se razgovaralo o Briselskom sporazumu između Srbije i Kosova.

"Tada smo i rekli da nećemo ratifikovati članstvo Srbije u EU ako Srbija ne prihvati da Kosovo postane punopravna članica Ujedinjenih nacija", kazao je taj izvor za "Danas".

Poslanik Bundestaga dodao je da je to pitanje i dalje otvoreno.

"Ipak, to je i dalje otvoreno pitanje u mojoj partiji, pošto ima različitih mišljenja o tom pitanju".

On je ocjenio da je "vrijeme da se pokrene proces priznavanja članstva Kosova u UN", kao i da se "ubjede ljudi u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci da pristanu na ovaj zahtjev" i da se za tu odluku "pripremi javnost u Srbiji".