Počela trka u naoružanju!?

Da li je na Balkanu počela trka u naoružanju ili ona nikada nije ni prestajala, ostaje da se vidi, ipak evidentno je da su mnoge zemlje istakle potrebu za modernizacijom svoje vojske i svog arsenala.

“Hrvatska se naoružava”, “Srbija kupuje defanzivno naoružanje”, “vojska Albanije nikad jača”! Sve su to naslovi koji su ovih dana odjekivali u srpskim medijima, a nalik su zadacima iz popularne strateške igrice “Riziko”! Kada se sve činjenice u ovoj novoj suludoj trci u naoružanju stave na jedan tas postaje jasno svima zašto se kaže BALKAN JE BURE BARUTA!, prenosi srbijanski portal “Telegraf.rs”.

Kao grom iz vedrog neba odjeknula je vijest da je Hrvatsko ministarstvo odbrane na poklon od Amerike dobija 16 samohodnih višecevnih lansera raketa M270 MLRS, kalibra 240 milimetara, iz vojnih viškova američke vojske, koje bi prilagodila i za ispaljivanje balističkih projektila dometa 300 kilometara!

Nabavka ovog sistema i balističkih raketa u potpunosti bi, kako navode, promjenila geostratešku sliku i vojnu ravnotežu u regionu. Prema dostupnim informacijama, od 16 lansera tek bi nekoliko bilo preuređeno za ispaljivanje balističkih raketa.

Prema nekim procjenama, remont sistema koštao bi oko četiri miliona dolara, a jedna balistička raketa koštala bi oko dva miliona dolara.

Kao odgovor Srbije uslijedio je dogovor sa Rusijom o nabavci defanzivnog naoružanja, dok iz Albanije svaki dan stižu novi video snimci o snazi armije te zemlje.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče u Sarajevu gdje je Srbija potpisala Potokol sa BiH o namenskoj industriji i uvozu i izvozu naoružanja, da Beograd nema namjeru nikome da preti.

– Jedino na šta nismo mogli da ćutimo je mogućnost dobijanja lansirnih rampi sa balističkim raketama. Mi ne nabavljamo, niti ćemo nabavljati ofanzivno oružje. Imamo našu namensku industriju koja radi dobro i nadam se da će dobro sarađivati i sa BiH – kazao je Vučić.

Srpski premijer je dodao da Srbija ne planira da bilo koga napadne.

Poslije naoružavanja Hrvatske i Srbije, došla je na red i Albanija. Pozamašan arsenal je dobila ova država kroz donacije zapadnih sila.

Definitivno na Balkanu je u toku trka u naoružanju, a da je to podneblje lako zapaljivo potvrdio je i najpoznatiji britanski istoričar ser Maks Hejstings, autor bestselera „Pakao“, kada je ocjenio da će Balkan, sa svojim strastvenim mržnjama i tenzijama, uvijek biti u fokusu jer uvijek može ponovo da plane.

Uglavnom, ostaje da se vidi ko i s kojim namjerama kupuje oružje ili će se sve na kraju svesti na citat iz Alana Forda NAORUŽAJ SE I BJEŽI.