Sin kreatora Dejtonskog sporazuma

David Holbrooke, reditelj filma "Diplomat" i sin kreatora Dejtonskog mirovnog sporazuma Richarda Holbrooka, pisao je za CNN o dvadesetoj godišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Njegov film će večeras biti prikazan na HBO-u, a tim povodom je objavio tekst o nekadašnjoj i trenutnoj političkoj situaciji na Balkanu.
"Dejton je bio neočekivano mjesto gdje je trebao da se završi rat na Balkanu, a američki tim, koji je imao ovaj zadatak, predvodio je moj otac. Uspjeh je bio i samo to što su balkanski lideri sjeli za isti stol", navodi David Holbrooke za CNN.
Istakao je da je tadašnji sporazum donio mir, ali da se BiH bori s posljedicama državnog uređenja zacrtanog u Dejtonu, te da vjeruje kako taj sporazum sada treba rasformirati.
U svom tekstu David Holbrooke piše i o genocidu u Srebrenici, Memorijalnom centru u Potočarima, te navodi da 80 posto bosanskih Srba i danas vjeruje kako je zločin koji je počinjen u Srebrenici "prenapuhan".

Potočari kao najtužnije mjesto na svijetu

"U Potočarima sam vidio tabut koji je bio manji od jednog metra. To je najtužnije mjesto na svijetu", naveo je Holbrooke te dodao:
"U jednom trenutku vidio sam muškarce koji nose majice s natpisom 'AntiDejton'. Kada sam ih pitao zašto to nose rekli su mi da Dejtonski sporazum predstavlja lance na ovdašnjim ljudima".
Napomenuo je kako je njegov otac bio uvjeren da je sporazum bio nedostatan, ali je vjerovao da će ga biti moguće promijeniti.
"Nažalost, to se nije desilo. Problem je što je Dejton dodijelio veliki dio teritorije bosanskim Srbima i stvorio administrativno ruglo od države", naglasio je David Holbrooke.
On navodi da političari u BiH koriste Dejton kao izgovor za političku i ekonomsku stagnaciju zemlje.

Interesi Rusije na Balkanu

"Ukoliko se Dejton ne dopuni, mogla se bi se vratiti stara mržnja. Tada bi tokom eventualnog sukoba ulozi bili još veći. Rusija je 1995. godine bila u rasulu i fokusirana na svoje unutarnje probleme, pa se nije mogla fokusirati na Balkan. Današnja Rusija ima velikog interesa na Balkanu", naveo je Holbrooke i pozvao američke diplomate da reaguju i na vrijeme izmijene Dejton.
Istakao je da se od postojećeg sporazuma treba uzeti ono što je prihvatljivo za funkcionalnu državu, dok ostalo treba izmijeniti.
"Svijet će tražiti od Washingtona više od retorike sljedeći put kada mir bude ugrožen", zaključio je Holbrooke.