Nacionalna valuta za sve

Ideja da se zvanično uvede lekë, kao druga valuta na Kosovu je razmatrana i podržana od strane nekih političara u Albaniji.

Jedno od imena koje najviše zagovara ovu ideju je albanska poslanica Mesila Doda, koja je mišljenja da posebno u ovim vremenima kada je Evropa u krizi, treba razmišljati o rezervnoj varijanti, i nema ničeg boljeg nego da lekë postane nacionalna valuta, kao i to da su usluge automatski jeftinije u odnosu na one koje pruža Evropska centralna banka.

Međutim, ekonomski stručnjaci misle drugačije, i kažu da je ova ideja pogrešna.

Na pitanje portala "KosovaPress" upućenog  Zefu Preçiju, ekonomskom stručnjaku, on kaže da ovaj prijedlog ima više patriotsku vrijednost nego ekonomsku, jer u ovom pravcu koristeći euro, Kosovo je korak ispred Albanije, jer i Albaniji kao posljednji korak učlanjenja u EU će biti traženo da se mora odreći svoje nacionalne valute i koristiti euro.

S druge strane, drugi stručnjaci su ranije tvrdili da trgovinska razmjena između dvije zemlje nikada nije bila pod pritiskom kojom će se valutom plaćati, ali uvoz i izvoz su uglavnom imali otežano apsurdnu barijeru koju su tražile vlade dviju zemalja. Vlade obiju zemalja se trebaju više fokusirati na uklanjanju administrativnih prepreka, usklađivanju uslova za osnivanje i razvoj poslovanja, funkcionalnu izgradnju infrastrukture, nego na ovakve prijedloge o uvođenju leka.