Regionalna saradnja ključna

Direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko izjavila je da bi ulaskom Kosova u UNESCO kulturna baština na Kosovu bila bolje zaštićena.

Ona je novinarima u Beogradu rekla, da je regionalna saradnja ključna za ulazak zemalja Balkana u Evropsku uniju i da u tom kontekstu ne razumije kampanju protiv ulaska Kosova u UNESCO.

"Ulaskom Kosova u UNESCO kulturna baština bila bi bolje zaštićena, a UNESCO nije samo kultura, već i obrazovanje i nauka. Ova politička garnitura nije spremna da bude konsekventna onome što radi u Briselu. Pa oni su potpisali Briselski sporazum", kazala je Biserko.

Prema njenim riječima, Srbija još nije svijesna koliko je za nju važan regionalni aspekt za pozicioniranje u EU.

"Prije svega ovdje mislim na saradnju sa Kosovom. Važno je da zemlje na Balkanu budu na istoj strani, što bi smanjilo mešetarenje velikih sila", rekla je Sonja Biserko novinarima.

Upitana o odnosu Srbije i Rusije, ona je kazala da je taj odnos "remetilački", jer Rusija preko Srbije remeti odnose u Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

Predstavnik Njemačkog instituta za međunarodne odnose i bezbjednost Dušan Reljić kazao je novinarima da Srbija i Rusija imaju poseban odnos zbog energetske zavisnosti, ali i zbog toga što Rusija i Kina blokiraju Kosovo u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.