Pregovori u Briselu

Nakon večere održane u utorak uvečer u Briselu, između zvaničnika Kosova i Srbije, uz posredstvo Federice Mogherini, ministar inostranih poslova Srbije, Ivica Dačić je izjavio da je runda dijaloga Beograd-Priština bila krajnje teška i dodao da su otvorena pitanja ulaska Kosova u međunarodne organizacije i poglavlja 35 za pregovore Srbije sa Evropskom unijom (EU).

Nakon sastanka u Briselu premijera Srbije Aleksandra Vučića sa predsjednikom kosovske vlade i visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini, Dačić je izjavio da Srbija u potpunosti insistira na dijalogu koji je neutralan u odnosu na status Kosova.

On je kazao da je u razgovorima sa Mogherini i Mustafom, kojima je prisustvovao, jedino pozitivno to što je potvrđeno s obje strane da će se sve dogovoreno sprovesti.

Dačić je, međutim, stavio do znanja da novonastala situacija "pred Srbiju postavlja pitanja kako i šta dalje, na koji način dalje učestvovati i da li postoji međusobno povjerenje".

On je rekao "da je otvoreno pitanje da li Srbija smatra da postoji povjerenje da sve ono što je do sada urađeno nailazi na adekvatnu ocjenu EU".

Dačić je precizirao i da je premijer Vučić imao veoma teške razgovore o temama o kojima je bilo riječi i uoči večerašnjeg sastanka, kao što je poglavlje 35 pregovora o članstvu u okviru koga će se razmatrati pitanje Kosova.

"Premijer je tu imao veoma teške razgovore. On će se naknadno obratiti javnosti i saopštiti naše stavove i procjene i kako ćemo se ponašati u narednim nedjeljama i mjesecima", kazao je ministar spoljnih poslova Srbije.