Ilir Bocka, poslije instrukcije iz Tirane, nije se odazvao Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, navodi Beograd.

Ambasador Albanije Ilir Bocka odbio je da se odazove pozivu Ministarstva vanjskih poslova da primi protestnu notu Srbije.
"Nasuprot diplomatskim pravilima i praksi, albanski ambasador Ilir Bocka je, posle instrukcije iz Tirane, odbio da se odazove pozivu Ministarstva spoljnih poslova da primi protestnu notu Republike Srbije zbog teškog incidenta i napada na fudbalsku reprezentaciju Srbije, uz obrazloženje 'da se nije ništa desilo'", navedeno je u saopštenju MVP-a Srbije.
Ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da će, zbog, kako je ocijenilo, neprimjerenog postupka albanskog ambasadora, preduzeti odgovarajuće mjere u skladu s diplomatskom praksom.
Bocka je ranije u srijedu navečer bio hitno pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova Srbije kako bi mu bila uručena protestna nota.
Kako je tada saopćilo Ministarstvo, uprkos činjenici da je riječ o utakmici visokog rizika, incident svjedoči o ozbiljnim propustima nadležnih službi Albanije u organizaciji ove nogometne utakmice.
"Srbija očekuje i zahtijeva da se nogometnoj reprezentaciji Srbije omogući potpuno siguran dalji boravak u Albaniji i nesmetano odigravanje utakmice. Srbija očekuje da počinioci ovog incidenta budu u najkraćem roku pronađeni i odgovarajuće kažnjeni", navedeno je u saopćenju.

Napad na autobus

Više kamenica pogodilo je u srijedu navečer autobus sa nogometnim reprezentativcima Srbije, ali niko nije povrijeđen.
Incident se dogodio na putu od aerodroma do hotela u Tirani, gdje će srpska reprezentacija prenoćiti do odlaska u Elbasan, grad udaljen 50 kilometara, u kome će biti odigrana kvalifikaciona utakmice za prvenstvo Evrope sa domaćom selekcijom Albanije.
Komesar za sigurnost Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Milivoj Mirkov ne isključuje mogućnost da se utakmica protiv Albanije u Elbasanu i ne odigra ukoliko bude ugrožena sigurnost srpskog državnog tima.
"Na jednoj deonici bačeno je nekoliko kamenica i slomljeno je bočno staklo iza vozača. Odmah je reagovalo naše obezbeđenje, kao i albanska policija, tako da smo bezbedno stigli do hotela. Svi smo zabrinuti zbog incidenta i razmatramo situaciju da ne dođe do novog. Tražili smo dodatne garancije i u zavisnosti od dešavanja preduzećemo odgovarajuće mere", izjavio je Mirkov za RTS iz Tirane.
On je dodao da svi ulažu velike napore kako bi se spriječio eventualni novi huliganski ispad albanskih navijača, prije svega u četvrtak, na dan utakmice, kada srpski fudbaleri kreću iz Tirane.

Sport, ne politika

Na društvenoj mreži Twitter veliki broj komentara pozvao je na poštovanje protivnika i lišavanje sporta od politike.
Korisnici su objavili videosnimke prolaska autobusa sa srpskim nogometašima, kao i fotografije ulaznica za utakmicu.