Treba razgovoarati sa Srbijom

Najmoćnije zemlje Zapada smatraju da nije vrijeme za formiranje vojske Kosova i da Priština to ne treba da radi bez dogovora sa Beogradom, prenosi "Blic".

Ovo za list kažu visoki diplomatski predstavnici zapadnih zemalja u Prištini, koje podržavaju postojeće Bezbjednosne snage Kosova, ali ne i da se BSK u skorijoj budućnosti pretvori u "oružane snage Kosova".

"Tačno je da će Kosova u nekom trenutku u budućnosti dobiti svoje oružane snage, ali to neće biti uskoro. Prije svega, ova tema mora biti dio procesa normalizacije odnosa s Beogradom. Jednostrane odluke Prištine nećemo odobriti", kažu za list visoke zapadne diplomate sa Kosova.

Takođe, kako ističu, ključno je da Priština za tu buduću vojsku dobije široku saglasnost među Srbima sa Kosova, preneo je "Blic".

Sagovornik lista kaže da su kosovski premijer Isa Mustafa i šef diplomatije Hashim Thaçi lansirali priču o formiranju vojske kako bi skrenuli pažnju javnosti sa mnogo nezgodnijih tema.

"Briselski sporazumi sa Beogradom, formiranje ZSO i pogotovo specijalni sud za zločine OVK, napravili su pravu buru u radikalnim krugovima na Kosovu, a Mustafa i Thaçi su postali meta optužbi za izdaju i slično. Najave da će uskoro napraviti vojsku, služe da se skrene pažnja sa kompromisa koje prave sa Srbijom i EU", objasnio je sagovornik beogradskog lista.