Aleksej Lidov, u intervjuu za Sputnjik

Kosovo će vjerovatno biti primljeno u UNESCO, kaže u ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik Aleksej Lidov, ekspert Uneska, akademik Ruske akademije umjetnosti i direktor Naučnog centra za istočnohrišćansku kulturu.

"Mislim da je mogućnost da se to dogodi veoma velika i da će Kosovo primiti u UNESCO. Već smo imali takvo iskustvo, veliki skandal, kada su u UNESCO primili Organizaciju oslobođenja Palestine…", rekao je Lidov, koji je zbog svojih stavova o dešavanjima na Kosovu za Prištinu persona non grata.

Imajući u vidu da je većina zemalja Zapada priznala nezavisnost Kosova, Lidov lično ne vidi razlog zbog kojeg bi ih UNESCO odbio, bez ozbira na to što ima veliki broj država koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Upitan kako se prema tome odnositi, Lidov je odgovorio da "misli da to nije loše, jer će to biti još jedna dodatna zaštita spomenika na Kosovu, koji se, kako mi svi znamo, nalaze u opasnosti".

Jasno je da spomenici ostaju "taoci" političke situacije, dodao je Lidov, ali mislim da Srbija treba da radi na tome da ima mogućnost održavanja i negovanja svog kulturnog naslijeđa, kao i restauracije spomenika koji se sada nalaze na teritoriji koja je odvojena od Srbije.

Preko UNESCO-a mislim da će to biti mnogo lakše, smatra Lidov i napominje da "srpsko naslijeđe nikad neće postati albansko, zato što u svijetu postoji nauka i historija, i stručnjaci iz raznih zemalja, koji neće pristati da služe albanskoj propagandi".