Traži se pravo rješenje

Alarmantna situacija oko desetina hiljada lažnih azilanata, koji u Njemačku dolaze sa Balkana, dovela je do toga da sada i po ovom pitanju poslovično uzdržani SPD-a upućuje oštre tonove. Tako njemački šef diplomatije Frank-Walter Steinmeier sada takođe traži ubrzavanje procesa vraćanja odbijenih u zemlje porijekla na Balkanu.

- Trenutno stanje je neodrživo, jer skoro 40 procenata ukupnog broja azilanata dolazi odatle, izjavio je ovaj socijaldemokrata. On je naveo da, pored Srbije, Makedonije i BIH, i ostale zemlje tog regiona moraju da budu unapređene u status "sigurnih", kako bi se vraćanje maksimalno ubrzalo.

I šef frakcije SPD-a Thomas Operman se založio za davanje tog statusa Albaniji, Kosovu i Crnoj Gori, rekavši da su sve tri, u poređenju sa Sirijom, Irakom, Sudanom i Eritrejom, "vrlo sigurne".

On je dalje naveo da balkanske izbjeglice u Njemačkoj prije svega traže posao.

- Mi možemo da zaštitimo ljude od rata i progona, a ne da budemo cilj ekonomskih migranata - kaže Operman. Zbog dužine vremena potrebnog za obradu zahtjeva, ovaj političar se založio i za to da se privremeno angažuju penzionisani činovnici.

Ujedno, predsjednik Saveznog biroa za izbjeglice, Manfred Schmidt, je potvrdio da postoje zakonske mogućnosti koje omogućavaju da se azilanti koji dolaze iz različitih zemalja različito tretiraju.

- Moramo da sprovedemo princip da azilanti koji ovamo dolaze iz ekonomskih razloga ne dobijaju novac, poput gotovine za prevoz, već vozne karte i bonove, ponovio je on već poznate zahtjeve koje zastupa i ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maizière.

Njemačka, kako je rekao, mora da postane neatraktivna za azilante sa Balkana. On je potvrdio da mnogi lažni azilanti sa Balkana, koji su vraćeni u zemlje porijekla, ubrzo ponovo dolaze.

- Od novca koji dobiju ovde za par mjeseci zadržavanja, u svojim domovinama mogu da žive devet do deset mjeseci - navodi Schmidt.

Kampanja promašila cilj

Video-snimak, oglasi u novinama, svakodnevno postavljanje poruka na Facebook-u, bili su metodi kojima su njemački Savezni ured za izbjeglice i Ministarstvo unutrašnjih poslova pokušali da na Balkan upute svoju poruku koja glasi: Šanse da dobijete azil su ekstremno male. Prve analize, međutim, pokazuju da je cilj potpuno promašen, piše nedjeljnik "Fokus" u online izdanju.