Odbijeno 99,8 posto zahtjeva

Služba za izbjeglice Njemačke će na Facebooku objavljivati sadržaje o minimalnim šansama za dobijanje statusa azilanta u toj zemlji.

Služba za izbjeglice Njemačke želi i putem društvene mreže Facebook da odvrati osobe sa zapadnog Balkana od toga da krenu prema Njemačkoj i traže azil.
Ova služba će tokom jedne sedmice za korisnike Facebooka objavljivati o minimalnim šansama za dobijanje statusa azilanta u Njemačkoj, prenosi Anadolija.
Kako pišu njemački mediji, ovim bi se moglo utjecati na smanjenje broja zahtjeva za azil iz zemalja Zapadnog Balkana.
"Zahtjevi za azil iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Makedonije i Crne Gore skoro da nemaju nikakvog izgleda da budu odobreni u Njemačkoj. Mi odbijamo 99,8 posto zahtjeva za azil iz tih zemalja", rekao je šef Savezne službe za migracije i izbjeglice, Manfred Schmidt.

Tehnička dostignuća

U borbi protiv velikog broja izbjeglica, Njemačka koristi i druga tehnička dostignuća, pa je tako Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje objavilo videozapis u trajanju od nekoliko minuta u kojem se azilantima iz balkanskih zemalja savjetuje da ne dolaze u Njemačku.
Njemačka je nedavno objavila da će protjerati 94.000 tražitelja azila s Balkana i zabraniti im ponovni ulazak u Njemačku.
Razlog je što su balkanske zemlje proglašene sigurnima od političkog progona i što se uglavnom radi o ekonomskim, odnosno socijalnim useljenicima.
Sindikat njemačke policije je predložio ponovno uvođenje graničnih kontrola.
"Iz policijskog ugla gledano, to bi bila najbolja mjera. Na taj način bi se počinioci krivičnih djela mogli uhapsiti, a izbjeglice, koje su došle preko Austrije, vratiti tamo gdje su i ušli u šengenski prostor", rekao je za Passauer Neue Presse, predsjednik sindikata njemačke policije Rainer Wendt.