Prilikom prelaska kamiona sa 136 tabuta

Jusuf Memišević, vozač koji je jučer upravljao kamionom na kojem se nalazilo 136 tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, govoreći o incidentu koji se desio dok je kolona bila na izlasku iz Han Pijeska na putu ka Potočarima, rekao je da je jedan prolaznik koji je stajao pored puta, uzvikivao: "Ovo je Srbija", psovao i kamenom i nekim drvetom zamahivao prema vozilu i čupao cvijeće s njega, prenosi Anadolu Agency.

"To je bio mali incident koji se dogodio. Ne trebamo obraćati pažnju na te, nazovimo ih, budale. Bio je veliki broj ljudi srpske nacionalnosti koje sam primijetio u putu, tačnije kada smo prošli kroz Bratunac, ustali su, stali mirno i poklonili se žrtvama. Veliko im hvala u moje ime", kazao je Memišević u izjavi za AA nakon dolaska konvoja sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Potočare.

Dežurni tužilac koji je obaviješten o napadu na kolonu s tabutima žrtava genocida u Srebrenici u Han Pijesku je odlučio da napad nije krivično djelo i predložio je pokretanje prekršajnog postupka.

Glasnogovornica Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Danka Tešić je izjavila za AA da je jedna osoba u 13:40 sati, u mjestu Čađevica, na magistralnom putu Han Pijesak – Vlasenica, psujući više puta udarila po strani kamiona.

Ona je dodala da su službenici policije slobode lišili muškarca inicijala R.T. rođenog 1978. godine.

"O događaju je obaviješten dežurni tužilac koji je odlučio da nema elemenata krivičnog djela i predložio je pokretanje prekršajnog postupka", rekla je Tešić.