Kancelarka Merkel na Balkanu – za svakog ponešto

Kako izgleda Balkan uoči posjete njemačke kancelarke Angele Merkel? Mediji na njemačkom jeziku osvrću se na situaciju u Albaniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini, prenosi "Deutsche Welle".

Posjeta kancelarke Angele Merkel na Balkanu prati sa s pažnjom, kako u zemljama domaćinima, tako i u Njemačkoj, gdje različiti analitičari pokušavaju naglasiti kako ciljeve posjeta, tako i njegove poteškoće.
 
Brojni njemački mediji, od uglednog "Handelsblatta" do lokalnog "Walsroder Zeitung", uoči posjete kancelarke Angele Merkel Balkanu, oslanjaju se na izvještaj agencije dpa u kojem stoji da, uprkos naprecima, nakon raspada Jugoslavije u građanskom ratu devedesetih na Balkanu i dalje vrebaju brojne krize.

Pominje se da političari iz Republike Srpske ponovo prijete otcjepljenjem entiteta, da je Albanija jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope ogrezla u korupciju i kriminal, dok o Srbiji piše da "tinja trajni konflikt sa bivšom 'pokrajinom' Kosovom. Posredovanje EU u svađi oko integracije srpske manjine u ovu državu – koju nastanjuju skoro samo Albanci – propalo je krajem juna jer su obje strane imale maksimalističke zahtjeve."

Visoka nezaposlenost, raširena korupcija i autoritarna politička elita su neke od zajedničkih stvari Srbije, Bosne i Hercegovine i Albanije - piše "Deutsche Welle" - koji podsjeća kako istraživanja pokazuju da je želja za Evropskom unijom počela da blijedi.

Glavni razlozi su upozorenja iz Brisela da, u narednih 5 godina neće biti novih članica u EU.

U vrijeme kada su tenzije između Zapada i Rusije eskalirale, posjeta kancelarke Merkel zemljama regionu koji se stoljećima smatra "burem baruta" ima za cilj, između ostalog prema predsjedniku Komisije EU u Bundestagu, Guntheru Krichbaumu, ograničavanje ruskog uticaja na Balkan.

"Zemlje moraju odlučiti same u kom pravcu žele ići. Vrijednosti koje mi poštujemo u EU se razlikuju od onih koje poštuju Rusija i Putinova vlada", rekao je Krichbaum.

Dušan Reljić, šef Ureda njemačke Fondacije za nauku i politiku, u Briselu, naveo je da ovom posjetom, Merkel će posvjedočiti "važnost Balkana na Njemačku i EU".

S obzirom na trenutnu krizu u Grčkoj - kaže analitičar "Deutsche Welle" - cijeli region Balkana može se pretvoriti u "trusno" područje za investicije i izgleda da njemačka kancelarka ima za cilj, da kroz ovo putovanje, ublaži takav utisak.

Prema posmatračima, u poređenju sa Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, koji imaju sa EU stare i nove probleme, u Tirani će Merkelovoj biti lakše.

Iz perspektive Zapada, Albanija "je faktor stabilnosti na Balkanu", kazao je Reljić. On očekuje da će Merkel na diskretan način zatražiti od premijera Edija Rame da se više ne izjašnjava o "Velikoj Albaniji" i sličnim nacionalističkim projektima, koji uključuju Albaniju, Kosovo i dijelove Srbije, Makedonije, Crne Gore i Grčke.