Osvojili 46 od 61 opština

Kandidat ljevice Erion Veliaj bit će novi gradonačelnik Tirane s osvojenih 53,6 posto glasova.

Koalicija na vlasti premijera Edija Rame pobijedila je na lokalnim izborima u Albaniji, prema gotovo potpunim rezultatima koje je u utorak objavila Centralna izborna komisija.
Ljevica je osvojila 46 od 61 općine nakon što je prebrojano 98 posto listića, dodaje isti izvor, prenosi agencija Hina.
"Ti izbori su potvrdili veliku podršku i predstavljaju impuls za napredovanje reformi koje je već pokrenula većina na vlasti", rekao je Rama u utorak navečer.
Kandidat ljevice Erion Veliaj, bivši ministar socijalnih poslova, bit će novi gradonačelnik Tirane s osvojenih 53,6 posto glasova, prema 39 posto koliko je dobio njegov protivnik desne opcije Halim Kosova.

Novi sistem opština

Oko 3,3 miliona birača bilo je pozvano u nedjelju izabrati gradonačelnike 61 općine i oko 16000 opštinskih vijećnika.
Vlast je podržala smanjenje broja gradonačelnika s 373 na 61 i ta mjera ocrtava novi pristup upravljanju opštinama, drži predsjednik vlade.
"Opštinski izbori su slobodniji, pošteniji, najbolji koje je Albanija organizirala u svojoj historiji", ocijenio je Rama.
Opozicija je upozorila u nedjelju nakon izbora na nepravilnosti, posebice pritiske i prijetnje njihovim biračima, ali jedna evropska promatračka misija je dala dobru ocjenu toka izbora.
Albanija je u junu 2014. dobila status kandidata za pristup EU i njena se vlada nada pokretanju pristupnih pregovora prije kraja godine.