Mnoge teme na stolu

Premijeri Kosova i Srbije, Isa Mustafa i Aleksandar Vučić, nastavljaju danas dijalog u Briselu. Teme nove runde dijaloga su energetika, telekomunikacije, Zajednici srpskih opština i mostu u Mitrovici. Evropska unija će od Mustafe i Vučića tražiti potpise na konkretne dogovore.

U Briselu dvije delegacije razgovaraju na tehničkom nivou, pošto prošlonedjeljni sastanci u tom formatu nisu dali konkretne dogovore o telekomunikacijama, energetici, Zajednici srpskih opština i drugim pitanjima, poput Parku mira na mostu na Ibru koji dijeli sjevernu i južnu Mitrovicu.

Visoka predstavnica Evropske unije Federica Mogherini saopštila je prošle nedjelje da će teme razgovora delegacija na čelu s Mustafom i Vučićem biti "primjena dogovora o energetici, telekomunikacijama, Asocijacije/Zajednice (srpskih opština), kao i mostu u Mitrovici".

U posljednjim razgovorima dvije delegacije, na tehničkom nivou, održanim od 16. do 19. juna, razgovarano je o telekomunikacijama, energetici, Zajednici srpskih opština i drugim otvorenim pitanjima, poput sudbine Parka mira na mostu na Ibru koji dijeli sjevernu i južnu Mitrovicu. Razgovori su završeni bez konkretnih dogovora.

Mediji također najavljuju da će se Vučić i Mustafa danas dogovoriti o uklanjanje barikada, odnosno parka s mosta na Ibru, između južnog i sjevernog dijela Mitrovice.