U Skoplju haos u najavi

Albanci će tražiti i da albanski jezik postane službeni jezik na čitavoj teritoriji Makedonije, pravilnu raspodjelu budžeta i dogovor oko redefinisanja Makedonije kao zajedničke konsenzualne države Albanaca i Makedonaca

Poltička kriza u Makedoniji, spori tempo njenog rješavanja i nepovjerenje da bi predstojeći sastanak političkih lidera u Briselu mogao da donese nekakvo rješenje, pokrenuli su talas nezadovoljstva kod vanparlamentarne opozicije u albanskom političkom taboru te države.

Glas tog revolta će biti izražen 13. juna na svealbanskom protestnom maršu u Skoplju koji je najavio novoformirani politički pokret "Besa".

Svealbanski protestni marš, osim neopozive ostavke pemijera Nikole Gruevskog i lidera partije Albanije DUI Ali Ahmetija, ima i druge zahtjeve koje je teško riješiti u vrijeme nacionalne krize, piše makedonska redakcija Radija Deutsche Welle, prenosi "telegraf.rs".

– Osnovni zahtjevi ovog protesta su neopoziva ostavka vlade Nikole Gruevskog i Ali Ahmetija, zbog partizacije države, zloupotrebe institucija, neuspjeha na putu integracija i antialbanskog pristupa, ali i politizacije državnih institucija zlostavljanja, neuspjeh na putu razvoja i anti pristupa – izjavio je predsjednik Koordinacinog savjeta tog pokreta Bilal Kasami.

On je od lidera SDSM-a Zorana Zaeva zatražio da objavi sve materijale vezane montirane slučajeve, kao što je slučaj "Monstrum" ili će, kazao je, u protivnom i njega smatrati za učesnika u prikrivanju zločina.

– Poslije objavljenih snimaka i poslije neuspjeha u odbrani nekakve albanske agende, DUI i DPA više nisu predstavnici Albanaca u Makedoniji i više nemaju mandat da odlučuje o Albancima u bilo kakvim pregovorima – rekao je Kasami.

Na protestima će, kako je najavljeno, Albanci tražiti i da albanski jezik postane službeni jezik na čitavoj teritoriji Makedonije, pravilnu raspodjelu budžeta i dogovor oko redefinisanja Makedonije kao zajedničke konsenzualne države Albanaca i Makedonaca.

Činjenica da je, kako se navodi, protestni marš zakazan tri dana poslije treće runde pregovora rukovodilaca u Briselu govori o odsustvu nade da bi na njemu moglo da dođe do nekakvog rješenja, a još manje da postoji bilo kakvo povjerenje u političke predstavnike Albanaca.

Iz "Bese" su već najavili da će tražiti ostavku svih ministara DUI, pošto do sada nisu bili u stanju da uspješno završe ni jedan proces za koji su bili odgovorni.

Pokret koji se deklariše samo kao inicijator, ali ne i organizator protesta je pozvao ostale albanske političke stranke – Pokret za reformu u DPA, Nacionalni demokratski preporod, nevladine organizacije, intelektualace, umjetnike, novinare i druge javne ličnosti da zajedno formiraju Savjet za organizaciju protestnog marša koji će biti održan "pod albanskom zastavom i albanskom himnom".

Analitičar Iseni Saliu kaže da postoji "milion razloga" zbog kojih Albanci u Makedoniji treba da protestuju protiv sadašnje vlade, ali ne samo oni. On je dodao da niko od Albanaca nije pokazao hrabrost da pozove Albance da podrže opozicioni protest 17. maja ali da su se mnogo Albanci spontano priključili protestu, a da bi isto tako i mnogi Makedonci mogli da se, bez ikakvih predrasuda, priključe protestu koji organizuje "Besa", koja očekuje da joj se priključe i druge opozicione stranke i građanske organizacije.