Ubio ga NATO-ov uranijum

Najstariji sin američkog potpredsjednika Joea Bidena, Beaue Biden (46), umro je od tumora na mozgu, a nije isključeno da je tešku bolest zaradio dok je boravio u američkoj misiji na Kosovu.

Srpski mediji nisu zakasnili da otvore spekulacije i postave pitanje da li je on mogao da se razboli od kancera zbog uranijuma iz bombi NATO tokom rata 1999. godine. Bidenov sin Beaue bio je službenik na Kosovu, pa postoji mogućnost da je i on jedna od žrtava uranijumskog NATO bombardovanja, prenosi portal "Gazata Blic".

Dalje, pišu da je poznato je da je ogroman rast kancegorenih oboljenja u Srbiji zabilježen u proteklih deceniju i po, a pojedine nezavisne stručne komisije to tumače time što je na teritoriju Kosova NATO tokom bombardovanja 1999. godine bacio veliku količinu uranijumskih bombi.

S toga je Kosovo jedan od najzagađenijih prostora uranijumom, a čak su i prištinske vlasti objavljivale izvještaje o velikom porastu kancerogenih oboljenja u posljednjoj deceniji.

Zbog porasta oboljelih vojnika koji su učestvovali u NATO akcijama na Kosovu prvi su uzbunu podigli Italijani, a prema podacima iz 2013. godine ugroženo je 70.000 vojnika iz baze u Riminiju koji su učestvovali u ratnim operacijama na Kosovu, ali i u Somaliji i Iraku.

Preminuli Bidenov sin je takođe učestvovao u američkoj invaziji na Irak, a potom je postao glavni državni advokat savezne države Delaver.

Bidena su prvi ozbiljniji zdravstveni problemi snašli 2010. godine, kada je pretrpeo blaži moždani udar. U međuvremenu mu je otkriven rak i 2013. godine se uglavnom povukao iz javnosti, a prošle godine je u jednoj teksaškoj bolnici bio na operaciji. Iza njega su ostali supruga Hali i dvoje djece – Natali i Hanter.