BURE BARUTA?

Analitičari vjeruju da nedavni događaji u Makedoniji “ne održavaju pravi rat, već prije namjeru da se produži linija sukoba između Rusije i Zapada na Balkanu"

Poznavaoci prilika u Makedoniji razgovarali su za ruski Sputnjik o posljednjim dešavanjima u toj zemlji i njihovom uticaju na Balkanu.

Prema nekim zvaničnicima i analitičarima, teroristički napad u Kumanovu sve više se povezuje sa idejom o tzv. "Velikoj Albaniji". Mnogi od njih strahuju od mogućeg širenja terorističkih aktivnosti u drugim dijelovima zemlje.

U toj ideji "Velike Albanije", uključen je i dio Crne Gore, u kojoj živi oko 5 odsto Albanaca .

Analitičari vjeruju da nedavni događaji u Makedoniji “ne održavaju pravi rat, već prije namjeru da se produži linija sukoba između Rusije i Zapada na Balkanu."

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Skupštine Crne Gore Miodrag Vuković kazao je za Sputnjik da su dešavanja u Makedoniji dovoljan razlog da se poveća budnost i stepen odgovornosti državnih struktura.

"Crna Gora se ne oslanja na sreću. Međutim, u ovom trenutku, zemlja se ne suočava ni sa kakvom neposrednom opasnošću", rekao je Vuković u intervjuu za Radio Sputnjik.

S druge strane , predstavnik opozicionog Demokratskog fronta Nebojša Medojević izjavio je za Sputnik da Vlada Crne Gore nije uključila nikakvu prijetnji teritorijalnom integritetu po državu u svom planu strateške odbrane 2013, koje bi mogle doći od strane ekstremista koji zagovaraju ideju “Velika Albanija”.

"Ja sam mnogo puta upozoravao crnogorsku javnost da je to politički i ideološki veoma snažna struja koja ima podršku gotovo svih predstavnika albanske nacije. U Albaniji, u susjednim zemljama i uticajnoj albanskoj dijaspori, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, više od 30 godina se lobira za albanske nacionalne interese", rekao je Medojević.

Dodaje da ta situacija izaziva paniku među stanovništvom, što dovodi do etničkih napetosti. Međutim, nedavni događaji u Makedoniji samo dokazuju da je taj projekt stvaran.

Dalje tvrdi da pojedine zapadne institucije smatraju da su hiljade učesnika rata na Kosovu i veliki broj onih koji su prošli obuku u raznim logorima od terorističke "Oslobodilačke vojske Kosova" ( OVK ) ili "Oslobodilačke nacionalne vojske" (uključene u sukobe na sjeveru Makedonije 2001) i drugim paravojnim formacijama u posljednjih 15 godina mogu koristiti za sprovođenje ove ideje.

Politički analitičar Dušan Janjić istaknuo je kako još nema tačnih podataka o tome ko stoji iza grupe terorista koji su napali Kumanovo.

"Nejasno je jesu li u vezi sa NATO-om i Zapadom , i to je to teorija koja  sada preovladava u Srbiji. Ili možda govorimo o uticaju dešavanja u Iraku i Siriji", rekao je Janjić.

Što se tiče Crne Gore, on misli da teško da će talas ekstremizma u Makedoniji uticati na Crnu Goru.

"Vjerujem da Crna Gora je apsolutno izvan ovog konteksta. Prije svega, albanski ekstremizam teško da ovdje uopšte ima podršku. Štaviše, kada je prije nekoliko godina bilo pokušaja da se stvori nešto slično, Crna Gora reagirala veomao snažno – i imala je u tome podršku Zapada".