U razgovoru za

Bivši šef Vojne obavještajne službe Srbije Momir Stojanović, smatra da je - pored međunarodnog ekstremizma i terorizma - ključni bezbjednosni rizik za Srbiju realizacija projekta "velike Albanije".

Stojanović, trenutno predsjednik Odbora za kontrolu službi bezbjednosti Skupštine Srbije je u razgovoru za beogradske "Večernje novosti" rekao da nije isključeno da se talas terorizma, pokrenut u Makedoniji, prelije i na Srbiju, iako su institucije Srbije operativno i obavještajno preduzele sve preventivne mjere, prenosi portal "Indeksonline".

On je rekao da je potencijalno najveći rizik područje Preševske doline, i da je to strateški važna tačka.

"Kroz nju prolazi ključna drumska i železnička komunikacija, a planira se i gasovod 'Turski tok'. Moguće je da su velike sile kojima ne odgovara taj projekat udarile na najslabiju kariku u nizu - Makedoniju. Srbija mora da pazi da, boreći se za sjever Kosova, ne izgubi jug Srbije", rekao je on.

Na pitanje ko zaista upravlja teroristima, Stojanović je rekao da nije tajna da se SAD "po pitanju kreiranja politike na zapadnom Balkanu, oslanjaju na albanski korpus".

"Amerika nema problem realizacije 'velike Albanije' jer to nije pretnja po njihovu bezbjednost i njihove interese. S druge strane, EU se plaši 'velike Albanije' jer je taj projekat izvor nestabnilnosti u ovom dijelu svijeta", rekao je on.

Stojadinović je rekao da su svi albanski politički lideri u regionu suštinski "jedan mozak".

"Podjela između njih je takva da jedni šalju pomirljive poruke, a drugi radikalne i ekstremne. I na dugme su spremni da daju mig teroristima da krenu u akciju kad treba. I to kad oni dobiju mig sa strane", rekao je general Stojanović.