Nakon što je okončana policijska akcija u Kumanovu, pri čemu je poginulo osam policajaca i 14 pripadnika naoružane skupine, policija je građanima i novinarima dozvolila ulazak u naselje Tode Mendol, koje izgleda poput ratne zone.

Stanovnici tog dijela Kumanova su nakon dva dana mogli posjetiti kuće, a prizori koje su zatekli su užasavajući. Na brojnim kućama su vidljiva velika oštećenja, rupe od metaka, srušeni krovovi, posljedice požara... Ulice su, također, prekrivene ruševinama, pa je kretanje otežano.
Među stanovnicima koji su ušli u naselje bio je Azem Jashari, kojeg je granatiranje probudilo u subotu rano ujutro. U njegovoj kući ostalo je deset članova obitelji, među kojima i djeca od dvije do 16 godina. Tu su živjeli i stariji i bolesni, među kojima najstariji muškarac od 75 godina. U kući su proveli 16 sati, nakon čega ih je policija evakuirala.
Jashari je pokušao stupiti u kontakt s njima, ali su telefonske veze bile prekinute. Nakon što se srušila ploča s prvog sprata, istrčali su na ulicu, odakle ih je, kako priča, "pokupila" policija.
Jahi Jashari ispričao je novinarima kako je u kući bio njegov brat s djecom starom od dvije do 10 godina. Sve vrijeme žestokih sukoba su bili u kući i nekoliko puta su tražili od policije dozvolu da je napuste. Nakon odbijanja policije, samoinicijativno su izašli, a policija ih je prebacila u Skoplje.
Jashari kaže da su naoružani muškarci prelazili iz kuće u kuću, tako da je policija pucala na više kuća. Kaže da ne poznaje ljude koji su tu bili i da nisu iz njihovog naselja.
Svi pričaju kako je pred stanovnicima Kumanova dug proces normaliziranja života, smirivanja tenzija i obnove razrušenih domova.

Ranjeno 37 policajaca

Makedonska policija objavila je prethodno kako je završila operaciju pokrenutu dan ranije protiv naoružane skupine albanskih pobunjenika, u kojoj su u Kumanovu, nedaleko od granice s Kosovom, poginule 22 osobe, prenose agencije.
"Operacija je završena. Neutralizirana je naoružana skupina. Područje je pod kontrolom policije", rekao je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Ivo Kotevski.
Makedonska vlada potvrdila je kako je osam policajaca i 14 pripadnika naoružane skupine ubijeno u sukobima u predgrađu Kumanova, u kojem pretežito žive pripadnici albanske manjine.
Nakon krvavih borbi u subotu, u nedjelju se intenzitet sukoba u Kumanovu smanjio i u poslijepodnevnim satima čula se samo sporadična pucnjava, javlja Reuters.
"Osam policajaca je ubijeno, a 37 ranjeno", rekao je glasnogovornik Kotevski, dodajući da nema dojava o civilnim žrtvama.
"S druge strane, 14 tijela u odorama pronađeno je na mjestu sukoba. Napadači su pripadnici terorističke skupine od tridesetak osoba, vjerojatno albanske nacionalnosti, državljana Makedonije, Kosova i Albanije", dodao je Kotevski.

Ivanov: Upozoravao sam na ovo

Makedonska vlada je proglasila dvodnevnu žalost, a predsjednik Đorge Ivanov sazvao je sjednicu nacionalnog vijeća za sigurnost, na koju je, u nastojanju postizanja nacionalnog jedinstva, pozvao vođe oporbe i važnijih albanskih stranaka u Makedoniji.
"Makedonija neće dozvoliti eskalaciju nasilja nakon terorističkog napada u Kumanovu i skupo će platiti svi koji pokušaju naškoditi državi", izjavio je predsjednik Ivanov nakon sjednice.
Pozvao je građane na smirenost u "kritičnom momentu za državu". 
"Znali smo da je teroristička skupina sačinjena od ekstremnih kriminalnih pojedinaca. Nismo ih potcijenili, zbog čega je bila toliko obimna akcija, koju smo, nažalost, platili sa toliko života", rekao je Ivanov.
Podsjetio je kako je na takav razvoj situacije upozoravao mnogo ranije u svojim obraćanjima, te da je pozivao međunarodnu zajednicu, EU i NATO da nađu rješenje za deblokadu članstva Makedonije u eurointegracijama, jer je "ovakvo stanje rizično, kako za zemlju, tako i za regiju".
Uputio je poziv liderima makedonskih stranaka da razgovaraju o prevazilaženju političke krize.
"U zemlji već dugo nema političkog dijaloga. Krajnje je vrijeme da lideri političkih stranaka počnu dijalog i razgovaraju o prevazilaženju političke krize", rekao je Ivanov.

Destabilizirana zemlja

Krvavi sukobi policije i naoružanih napadača samo su vrh niza događaja, koji već dugo destabiliziraju tu zemlju. Prošlog tjedna izbili su neredi u kojima se policija sukobila s prosvjednicima, koji su zahtijevali ostavku premijera Nikole Gruevskog, nakon što ga je glavna oporbena socijaldemokratska stranka optužila za zataškavanje ubojstva mladića prošle godine.
Uz to, vlada je mjesecima na udaru optužbi oporbe za protuzakonito prisluškivanje i raširenu zloporabu položaja.
Oporba je zaprijetila da će 17. svibnja organizirati masovne prosvjede, na kojima će sudjelovati tisuće ljudi, a promatrači se boje da bi i vladajući i oporba mogli zloupotrijebiti etničke sukobe u svoju korist.
Policija je u subotu priopćila da je djelovala na temelju informacija o tome da su iz susjedne zemlje, koja nije imenovana, u Makedoniju "ubačene" naoružane osobe koje planiraju "terorističke akcije". Albanci u Makedoniji ne vjeruju u policijsku verziju događaja.
Makedonija je u prošlosti već imala velikih problema s pripadnicima albanske manjine, koji čine blizu 30 posto od ukupno dva milijuna stanovnika.
Prije 14 godina izbili su krvavi sukobi između albanskih pobunjenika i makedonskih snaga sigurnosti, koji su okončani tek posredovanjem Zapada i postizanjem mirovnog sporazuma, koji je albanskoj manjini dao veća prava i omogućio njihovim predstavnicima sudjelovanje u vlasti.