Proslava Vaskrsa u regionu

Hriršćani, koji poštuju Julijanski kalendar, obilježavaju danas praznik Vaskrs kada se završava i jednosedmični post.

Tradicionalnim pozdravom "Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse", patrijarh Irinej je u Beogradu sa arhijerejima čestitao uskršnje praznike uz poruku da se nikada ne zaboravi da Vaskrs znači početak, sigurni zalog i temelj vaskrsenja.
 "Ovim pozdravom obradujmo našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji koji danas sa nama slave pobedu dobra nad zlom, života nad smrću, Hrista vaskrsloga nad silama tame", navodi se u Vaskršnjoj poruci patrijarha Irineja.

Blagodatni oganj

Patrijarh je pozvao vjernike da se pomole da se mir vrati svuda odakle je protjeran, na prvom mjestu u njihova srca i u njihove domove.
"Čuvajmo svetinju hrišćanskoga braka, jer je ona osnov uzvišene, zdrave i čestite hrišćanske porodice", poruka je patrijarha.
Obilježavanje Vaskrsa počelo je ponoćnom liturgijom, a prethodno je u Beograd stigao Blagodatni oganj, plamen sa Kristovog groba u Jerusalemu, praćen zvaničnom državno-crkvenom delegacijom.
Blagodatni oganj je svečano u Hramu Svetog Save u Beogradu uručen patrijarhu srpskom Irineju, u prisustvu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i drugih zvaničnika.
Iz Beograda, Blagodatni oganj je prenijet u pravoslavne hramove u Srbiji i na Kosovu, a zatim i u Podgoricu, Trebinje, Banjaluku i Pakrac.
Povodom Vaskrsa, čestitke patrijarhu, arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vjernicima uputio je državni vrh Srbije.
"Živimo u vremenu punom izazova i iskušenja, želim da se na Vaskrs, praznik nade i simbol vere u budućnost, prisetimo pravih vrednosti. Da se posvetimo porodici, međusobnom uvažavanju, ljubavi, miru i slozi, jer samo to nas može načiniti boljim ljudima kako bismo čineći dobro drugima, mogli očekivati dobro za sebe", navodi se u čestitki predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.
Nikolić je poželio da Vaskrs u domove donese dobro zdravlje, blagostanje, solidarnost i snagu.
Premijer Aleksandar Vučić poručio je da se radom i upornošću mogu pobijediti problemi koji izgledaju neriješivi.
"U ime Vlade Republike Srbije, i u svoje ime, vama, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima čestitam najveći hrišćanski praznik Vaskrs Sina Božijeg", naveo je on u uskršnjoj čestitki.
Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju služio je vladika zahumsko - hercegovački i primorski Grigorije.

Pitanje identiteta

Vjernici Srpske pravoslavne Crkve svečano su proslavili Vaskrs i u hramu Preobraženja Gospodnjega u Preobraženskoj ulici u Zagrebu. Svečanu arhijerejsku liturgiju, predvodio je metropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.
U razgovoru za HRT metropolit je rekao kako postoje problemi s kojima se suočavaju pravoslavni vjernici u Hrvatskoj, a u mnogim eparhijama hramovi su uništeni i nema dovoljno svećenika.
“Uvjeti za povratak izbjeglica nisu često zadovoljavajući, a tu je i pitanje ćirilice koje je stalno u zraku, a to je pitanje identiteta pravoslavnog naroda“, istaknuo je.