Poziv Evropske komisije

Evropska komisija je pozvala Prištinu da nadzorom granica spriječi ilegalne odlaske Albanaca u EU. Od decembra broj ilegalnih imigranata s Kosova koji traže azil u EU porastao je za 40 odsto, što je više i od dosad najbrojnijih imigranata iz Sirije i Avganistana koji ilegalno prelaze granice Unije.

Portparolka EK Nataša Berto rekla je da vlasti u Prištini moraju da informišu svoje građane o pravima osoba koje putuju u EU.

- Mi o tome razgovaramo s kosovskim vlastima, a to je i predmet razmatranja u sklopu dijaloga o viznoj liberalizaciji za Kosovo - dodaje Berto.

Vlasti u Budimpešti su zbog priliva posljednjih mjeseci 43.000 lažnih azilanata s Kosova pooštrile zahtjeve da se spriječi ulazak ilegalnih imigranata u Mađarsku i EU. Mađarska policija ih, uglavnom na putu za Njemačku, hapsi, a vlade u Budimpešti, Beogradu, Beču i Berlinu već su se u ponedjeljak dogovorile o koordinaciji rada na zaustavljanju talasa imigranata.

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johanna Mikl-Leitner najavljuje grupni povratak podnosioca molbi za azil kojima je zahtjev odbijen. O tome je bilo riječi i tokom susreta sa kosovskim ministrom unutrašnjih poslova Skenderom Hysenijem u Beču.

Samo u januaru ove godine je 1.029 osoba sa Kosova podnijelo zahtjev za dobijanje azila.