105 eura za mjesec dana

"Dogovor o naplati osiguranja za vozila po nižim cijenama počeće da se primjenjuje po potpisivanju memoranduma čija izrada je u završnoj fazi", rekli su RadioKim predstavnici prištinskog pregovaračkog tima.

Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je krajem prošle godine najavljivalo da će s početkom 2015. godine početi da se primjenjuje naplata osiguranja po znatno nižim cijenama za vozila koja prelaze graničnu liniju između Kosova i Srbije.
 
Odluka o takvom režimu još uvijek nije stupila na snagu jer, po riječima koordinatora prištinskog pregovaračkog tima Çemajla Marmullakaja, memorandum kojim odluka treba da se ozvaniči, još uvijek nije potpisan.

"Trenutno smo u završnoj fazi izrade ovog memoranduma, skoro svi elementi i konteksti koji su predočeni od obeju strana u memorandumu su usklađeni. Očekujemo da uskoro počne sprovođenje ovog dogovora", kazao je Marmullakaj za RadioKim.

Ističući da se Kosovo zalagalo za snižavanje cijena, po kojima je osiguranje naplaćivano od 2011. godine, Marmullakaj je istakao da je pronađen modus koji se već primjenjuje u regionu.

"Osiguranje će biti naplaćivano, ali će to biti zasnovano na sistemu MTPL+. Na primjer, isto kao u slučaju sa Makedonijom, gdje vlasnik vozila, osim osnovnog osiguranja može da plati i za dodatno osiguranje ili MTPL+. U ovom slučaju, osiguranju se dodaje i nadoknada za teritoriju Srbije, i sva vozila koja putuju kroz ili u Srbiju, biće pokrivena tim osiguranjem. Cilj je, otprilike, da cijena osiguranja bude mnogo manja", kazao je Marmullakaj.

Ovakav način naplate osiguranja biće primjenjiv kod vozila sa KS, ali i sa RKS tablicama.

"Osiguranje će postojati za KS registarske tablice, ali i takođe za RKS registarske tablice. Kako će sve ovo tehnički funkcionisati unutar dogovora sa Srbijom o slobodi kretanja, mi još ne znamo jer nismo pokrenuli ovo pitanje", dodao je on.

Marmullakaj navodi da je sve regulisano dogovorom Beograda i Prištine o slobodi kretanja, "a da memorandum o razumijevanju, koji uskoro treba da bude potpisan, pretpostavlja obostrano priznavanje osiguranja obeju zemalja".

Dogovor o slobodi kretanja između Beograda i Prištine postignut je 2011. godine i od tada se primjenjuje naplata osiguranja za sva vozila koja prelaze graničnu liniju Kosova i Srbije. Iznos za naplatu osiguranja zavisi od toga odakle vozilo dolazi i na koje tablice je registrovano.

Vlasnici automobila sa KS ili RKS tablicama, prilikom prelaska granične linije, plaćaju osiguranje u iznosu od 105 i više eura, koje važi mjesec dana.

Sa druge strane, kosovska osiguravajuća društva za isti period naplaćuju 60 eura po paru tablica vlasnicima vozila sa registarskim oznakama gradova iz Srbije.