Bivši potpredsjednik Vlade Srbije

Bivši potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić savjetuje albanskog premijera Edija Ramu, saznaje beogradski list „Alo!“.

Đelić je na ovom poslu angažovan već nekoliko mjeseci kao jedan od izvršnih direktora francuske investicone banke Lazard (French Investment Bank Lazard), a posao mu je, kako saznaje list, sređivanje finansija albanske vlade.

Izvor „Alo!“ tvrdi da se Đelić, koga je svojevremeno DOS poslije 5. oktobra sa istim zadatkom doveo u Srbiju, za sada dobro snalazi u rukovođenju albanskom državnom kasom, ali takođe tvrdi da će se pravi rezultati njegovog angažmana vidjeti tek u budućnosti.
"Đelićevo angažovanje u Albaniji dogovoreno je prilikom Ramine posjete Parizu u junu prošle godine. Tom prilikom albanski premijer je, osim sastanka sa predsjednikom i premijerom Francuske, posjetio i sjedište banke Lazard i pao je dogovor da se Boža pozabavi finansijama Albanije, koja je jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja. Procjenjeno je da bi mu u ovom poslu moglo biti dragocjeno iskustvo koje je imao u Vladi Srbije“, tvrdi dobro obavješteni izvor lista.

Opraštajući se od aktivnog bavljenja politikom u Srbiji i podnoseći ostavke na funkciju poslanika u Skupštini Srbije i sve stranačke funkcije u DS-u, Đelić je krajem 2013. godine i najavio da će savjetovati države, velika preduzeća i banke u sprovođenju njihovih finansijskih strategija.

„Radujem se novim profesionalnim izazovima koji će me odvesti širom svijeta. Lazard se rangira među prvih pet finansijskih savjetnika u svijetu i upravlja u ime svojih klijenata sredstvima vrijednim 180 milijardi dolara“, napisao je Đelić u svom posljednjem obraćanju srpskoj javnosti.

Đelić je tom prilikom iskazao i veliku zabrinutost zbog loše ekonomske situacije u kojoj je ostavio Srbiju.

„Zabrinut sam, naravno, zbog duboke ekonomske i socijalne krize. Investicije su presahnule, kupovna moć pada, siromaštvo raste, dok se javne finansije nalaze blizu tačke pucanja“, vajkao se dugogodišnji šef srpskih finansija kao da takva situacija nije dobrim dijelom proizvod i njegovog rada.

Đelićev posao top sikret

U pokušaju da list sazna kakve savjete daje Ediju Rami, „Alo!“ je kontaktirao Božidara Đelića na redakciji poznati broj mobilnog telefona, a detalje njegovog angažmana, poput onog kolika mu je plata, pokušali su da saznaju i od albanske vlade. Nažalost, Đelićev telefon je za bio nedostupan, a na mejl poslat direktoru za komunikacije vlade Albanije, nisu dobili odgovor ni poslije pet dana.