Zaštićena svjedokinja na suđenju protiv Miloševića

Bivša advokatica iz Beograda odlučila je da proda svoj stari stan u srbijanskoj prijestonici, i iskoristi novac za podizanje tužbe protiv britanske policije

Svjedokinja tužilaštva u suđenju protiv bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića želi da tuži britansku policiju zbog toga što se, kako kaže za britanski "Sunday Times", njen život "pretvorio u pakao" nakon što je ubačena u program za zaštitu svjedoka.
 
Bivša advokatica iz Beograda odlučila je da proda svoj stari stan u srbijanskoj prijestonici, i iskoristi novac za podizanje tužbe protiv britanske policije.
 
Žena, koja sada živi u gradiću na sjeveru Engleske, i radi u kompaniji "Marks i Spencer", kaže da je "čitav njen prethodni život obrisan."
 
Da bi ispunila svoj plan, prvo što mora da uradi jeste da povrati svoj pređašnji identitet. Ona je bila jedna od ključnih saradnika Željka Ražnatovića Arkana.
 
Odluku o promjeni imena i priključivanju program za zaštitu svjedoka donijela je nakon što je na nju, kako tvrdi za "Sunday Times", pokušan atentat 2003. godine, nedugo pošto je svjedočila protiv Miloševića.

- Ne razmišljam o riziku, jer želim da govorim slobodno i otvoreno. Smatram da svjedoci i žrtve moraju da budu zaštićeni, i da im se mora dozvoliti slobodno izražavanje. Anonimnost pravi kriminalca od mene, a ne od onih koji to zaista jesu - izjavila je za “Sunday Times.”

Poznata pod šifrovanim imenom “Svjedok B129”, ova žena je svojim svjedočenjem na suđenju Slobodanu Miloševiću govorila o etničkom čišćenju muslimana na području BiH tokom građanskog rata devedesetih godina.

Iako je njen identitet bio sakriven tokom suđenja, jedan od tehničara je greškom pustio pravu boju njenog glasa. Ona sada tvrdi da je to atentatorima pomoglo da otkriju ko je, i zatim pokušaju da je pregaze kolima na beogradskim ulicama.

Nakon ovog incidenta, “B129” se sa svojim suprugom premjestila u “sigurnu kuću”, koju je čuvala britanska policija.

Identiteti su im obrisani, a smješteni su u "oskudni objekat, prepun vlage i buđi" na sjeveru Engleske, sa sredstvima za život u iznosu od svega 100 funti nedjeljno.
 
"Maltretiranje" od strane britanske policije
 
Njihova prethodna akademska dostignuća su takođe obrisana iz dosijea, te je pronalaženje adekvatnog zaposlenja predstavljalo nemoguću misiju.
 
- Ja ponovo pokušavam da dobijem diplomu pravnika, dok je moj muž morao čak i da polaže vozački ispit ponovo - navela je svjedokinja.

Njih dvoje su uspjeli da pronađu kakve-takve poslove i čak prošire porodicu u Britaniji, ali tu se nisu završili pokušaji stranih službi da je iskoriste kako bi se, kako kaže, “pravdi priveli još neki ratni zločinci sa područja bivše Jugoslavije.”
 
Izjavila je da je 2010. godine preživjela “maltretiranje” od strane britanske policije i čelnika u programu za zaštitu svjedoka, koji su joj prijetili sudskim pozivima, a čak i zatvorskom kaznom ukoliko ne svjedoči protiv još dva Srbina koji su počinili ratne zločine.

Sada, svjedok “B129” želi priznanje za svoju borbu protiv ratnih zločinaca i doprinos koji je dala u njihovom hapšenju, a za koju je jedino dobila život u oskudici, na margini britanskog društva.
 
'Obećali su mi stan i automobil, a dobila sam samo prijetnje i život u bijedi'
 
Reporteru “Sunday Timesa” otkrila je da su je pripadnici policije obmanjivali obećanjima o “mnogo boljem životu u programu zaštite svjedoka, dobijanju stana i automobila”, a da je od tih obećanja dobila samo prijetnje i život u bijedi.
 
“B129” bila je u društvu samog političkog vrha Jugoslavije, a prisustvovala je i vjenčanju Željka Ražnatovića i Svetlane Veličković-Ražnatović, kao jedna od počasnih gošći i najbližih Arkanovih saradnica.

Na suđenju Slobodanu Miloševiću, “B129” izjavila je kako Arkan i njegovi “Tigrovi” nisu počinili nikakvo etničko čišćenje i zločin, tvrdeći da su oni “pripadnici elitne vojne jedinice koja nikada nije napadala civile, već isključivo protivničku vojsku”.
 
Ona kaže da je za Arkana počela da radi "kao mlada devojka koja je tek diplomirala na Pravnom fakultetu".
 
- Trebao mi je novac. U početku sam verovala da se njegovi Tigrovi bore isključivo za srpski narod, ali su mi te iluzije ubrzo srušene. Shvatila sam da se sve vrti oko novca i šverca. Ipak, i dalje smatram da Arkan i njegova garda nisu počinili etničko čišćenje, i čvrsto verujem u to - izjavila je u jednom od nekoliko untervjua za "Sunday Times.
 
- Ne branim nijednu stranu. Smatram da je rat krajnje i najgore rešenje za bilo koji problem - rekla je svjedokinja.
 
Ona tvrdi da je Arkan postupao po Miloševićevim instrukcijama, i da je bivši predsjednik SRJ "bezočno lagao" na suđenju, kada je izjavio da nema veze sa Ražnatovićem.
 
- Bes koji sam tada osetila zbog njegovih laži me je i naveo da svedočim. Osetila sam potrebu da kažem istinu - kaže ona.
 
Prema njenim riječima, kada se vratila kući sa svjedočenja, primijetila je pripadnika Državne bezbednosti, u civilnom odijelu, nedaleko od njenog ulaza.
 
Nekoliko nedjelja kasnije, njena rodbina je, prema pisanju "Sunday Timesa", počela da dobija telefonske prijetnje smrću.
 
"Jedne večeri, kada je prelazila ulicu, automobil je pokušao da je pregazi. Automobil, za čijim volanom je prepoznala istog onog agenta DB-a koji se nalazio ispred njene zgrade", piše britanski list.
 
Nalazim se u mnogo goroj situaciji od onih koji su činili zločine
 
Krajem 2014. je, prvi put nakog 11 godina života u inostranstvu, "B129" sa suprugom nakratko posjetila Srbiju. Izjavila je da ne može da se otme utisku da je iskorištena i odbačena, te da je njena žrtva prošla nenagrađeno.
 
Milošević je preminuo u zatvoru 2006. godine, prije nego što je suđenje završeno, a dvojica optuženih protiv kojih je svjedočila 2010. godine oslobođeni su optužbi.
 
- Iskoristili su me. Oni protiv kojih sam svedočila žive slobodno u svojim kućama, a ja sam zarobljena u ovom lošem životu. Nalazim se u mnogo goroj situaciji od onih koji su činili zločine - rezignirano je poručila novinaru "Sunday Timesa".

Za Srbiju sam izdajnik
 
- Za Srbiju, ja sam običan izdajnik - rekla je svjedokinja, koja sada ima 42 godine.

- Pomaganje Haškom tribunalu mi je uništilo život. Proteklih 11 godina mog života je bilo kao u lavirintu. Nemate status običnog imigranta. kada dobijete novi identitet, gubite sve: prijatelje, kontakt sa porodicom, čitavu prošlost. Gubite život. Često sam osećala da gubim razum - rekla je.



Svjedočila o zločinima Arkanovih "Tigrova"
 
Svjedokinja B-129 je svjedočila dva dana na suđenju Slobodanu Miloševiću u aprilu 2003. godine. Kao zaštićeni svjedok Tužilaštva, ona je tvrdila je da Državna bezbjednost Srbije kontrolisala, angažovala i plaćala Srpsku dobrovoljačku gardu pod komandom Željka Ražnatovića Arkana. Ona je svjedočila o učestvovanju  “Tigrova” u “operaciju Banjaluka” 1995. godine. Tvrdila je i da su arkanovci za ovu operaciju dobili tri do četiri miliona maraka od DB Srbije. Svjedokinja B129 na suđenju izjavila i da su "Tigrovi" iste godine imali zadatak da na planini Treskavici, blizu Sarajeva, presjeku komunikacije oko grada. Tom prilikom oni su, prema svjedočenju svjedokinje B-129 najprije mučili a potom i ubili većinu zarobljenih muslimana.

Izvor: Blic.rs