Prva beba u Makedoniji, FOTO: Anadolija

Novorođenčad koja su došla na svijet u 2015. godini koja je nastupila preksinoć nakon ponoći u javnosti u regiji bila su najradosnija vijest. U zemljama regiona u novu 2015. godinu ušlo se sa više djevojčica nego dječaka, javlja Anadolu Agency (AA).

Djevojčica Ema, teška 3.550 grama je prva rođena beba u glavnom gradu BiH - Sarajevu, a rođena je u sarajevskom porodilištu "Jezero", 37 minuta iza ponoći. Dvije minute nakon Eme, u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" također je rođena djevojčica, potvrđeno je za AA iz ove zdravstvene ustanove.

Prva beba u novoj 2015. godini  u Srbiji je dječak koji je rođen jedne sekunde poslije ponoći u Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front u glavnom gradu Srbije, Beogradu.

Malo nakon ponoći prvu bebu na Kosovu u 2015. godini rodila je 16-godišnja D.B. iz Lipljana. Ona je rodila djevojčicu tešku 2,750 kilograma.

Prvorođena beba u susjednoj Hrvatskoj rođena je samo četiri sekunde nakon ponoći u porodilištu u Novoj Gradiški. Dječak Fran po rođenju težio je 3,440 grama.

Prva rođena beba u 2015. godini u Makedoniji je djevojčica. Prva beba u toj zemlji rođena je u Skoplju, samo minutu nakon stupanja u 2015. godinu. Djevojčica je teška 3,550 kilograma, a duga je 51 centimetar. Roditelji Olivera i Kire djevojčici su dali ime Mia.

Isto kao u Makedoniji, prva rođena beba u Crnoj Gori u 2015. godini je djevojčica. Djevojčica je rođena u bolnici u Podgorici, tačno minut iza ponoći. Beba koju je na svijet donijela majka Stanaj Valentina teška je 2,750 kilograma, a duga 48 centimetara.

U Albaniji je ipak prva rođena beba u ovoj godini dječak. Dječak je rođen u bolnici "Kočo Glozheni" u Tirani, tačno minutu iza ponoći. Beba je teška 4,150 kilograma.