Svim sredstvima

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Marko Đurić rekao je da će Srbija nastaviti da se bori protiv nezavisnosti Kosova svim sredstvima koje država ima na raspolaganju.

Ta borba ni administraciju u Beogradu ni Srbe na Kosovu ne spiječava da razgovaraju sa kosovskim Albancima i sprovode postignute dogovore, izjavio je Đurić u intervjuu za TV Most iz Zvečana, prenosi Tanjug.

Srbi na Kosovu i Vlada Srbije su, kako je rekao, "šampioni borbe za normalnost, toleranciju, stabilnost i poštovanje svih sporazuma na Kosovu", a to su, između ostalog, dokazali sprovođenjem svega što proističe iz briselskog procesa i učešćem na parlamentarnim izborima na Kosovu.

"Kritike za sporost u napretku u tim odnosima ne treba nikako da budu upravljene na račun Beograda, zato što su Srbi na Kosovu i Beogradu pokazali da su u stanju da prave kompromise koji su ponekad i bolni da bi se gledalo dalje u budućnost i obezbjedila izvesnost svima nama", objasnio je Đurić.

Prema njegovim riječima, Beograd želi da u narednom periodu pomogne da Srbi na Kosovu budu u stanju da sami vode svoje poslove i da vode računa o sebi u političkom smislu – odnosno da imaju pravo vođstvo, a Vlada Srbije će im, kao i do sada, pružati svu logističku, administrativnu i savjetodavnu podršku.

"Sada prvi put imamo ljude koji sede u pokrajinskoj vladi, oni jasno i glasno stoje iza stava da su pokrajinski ministri i ne kriju da o svojim koracima razgovaraju sa nama u Beogradu i svim drugim relevantnim činiocima. U mnogome zavisi od kvaliteta njihovog rada koliko ćemo uspeti da iskoristimo šansu koja nam se pružila", rekao je Đurić.