Novi uslovi

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn izjavio je da će Srbija moći da otvori prva poglavlja u pregovaračkom procesu tek nakon što primjeni sve što je predviđeno Briselskim sporazumom.

“Ostao je niz stvari koje treba primjeniti, i to sam jasno objasnio vlastima Srbije tokom nedavne posjete Beogradu”, rekao je Hahn u pauzi zasjedanja ministara spoljnih poslova Evropske unije u Briselu.
 
Komesar je izjavio da to što u Prištini nekoliko mjeseci nije bilo vlade ne predstavlja izgovor za odlaganje sprovođenja onih stavki koje Srbija sama može da izvede.
 
“Isto važi i za Kosovo, koje takođe nije ispunilo sve što je dogovoreno”, ukazao je komesar.
 
Očekuje se da danas, drugog dana ministarskog savjeta, budu usvojeni zaključci o zemljama Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju.
 
U nacrtu zaklučaka koji se odnose na Srbiju, u koje je Tanjug imao uvid pohvaljuje se napredak koji je vlada ostvarila na polju unutrašnjih reformi, kao i na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali se ukazuje da ima nedovršenog posla.
 
“Savjet će nastaviti da nadgleda kontinuirani angažman Srbije na vidljivom i održivom napretku u normalizaciji odnosa, uključujući primenu svih dosad postignutih sporazuma u dobroj vjeri, kako bi i Srbija i Kosovo napredovali na evropskom putu”, navodi se u tekstu koji će biti zvanično usvojen jučer.
 
U nacrtu se kaže i da poglavlje 35, koje se odnosi na proces normalizacije, treba da bude otvoreno među prvima i da napredak na tom polju treba da bude vezan za napredak u ostalim poglavljima, a isto važi i za poglavlja 23 i 24, koja su vezana za vladavinu prava.
 
U zaključcima se, međutim, ne navodi konkretan vremenski okvir za otvraranje prvih poglavlja.
 
Sem toga, Srbija se poziva da nastavi da progresivno usklađuje svoju spoljnu politiku sa EU.