Ideja da policija štiti građane u Albaniji ne postoji

Iako imate hipoteku imovine s regularnim dokumentima, ova činjenica ne spriječava državu policiju Albanije da krši pravo vlasnika i zaplijeni njegovu imovinu. Ideja da policija štiti građane i njihovu imovinu u Albaniji ne postoji.

Konkretan slučaj se odnosi na državljanina Albanije, Shefqeta Matu. On je na osnovu ovjerenog sporazuma između njega i građevinske firme Kristi SHPK trebao dobiti više od 30 posto objekta koji se izgrađuje na njegovom zemljištu.

Na ovaj postotak Meta je dobijao i jednu radnju. Građevinska firma je ovu radnju prodala trećoj strani, Adelini Muhametaj, koja tvrdi da je zakonski vlasnik imovine.

Ona je tužila vlasnika zemljišta Shefqeta Matu. Prvostepeni sud je odbacio tužbu protiv Mate, pošto u hipoteci u Tirani rezultira da je državljanin Mata zakonski vlasnik radnje. Slučaj je prešao na Apelacioni sud.

Na dan kada se trabala donijeti odluka o ovom predmetu, izvršioci su u pratnji državne policije, bez ikakve odluke napali pravog vlasnika i njegovu porodicu.

Snimci su uistinu šokantni gdje se jasno vidi agresivno nasilje državne policije protiv zakonitog vlasnika imovine i njegove porodice. Cijeli događaj je snimljen od strane medija, ali i oni nisu mogli izbjeći nasilje osoba u plavim uniformama.

Nekoliko minuta nakon brutalnog incidenta Apelacioni sud je dao konačnu odluku navodeći da imovina pripada građaninu Shefqetu Mati i izvršitelji su djelovali bez ikakvog naloga zloupotrebljavajući svoj položaj i nadležnosti.