Dijalog se mora nastaviti

Potpredsjednica Vlade Kosova, Edita Tahiri, izjavila je jučer da je ponosna na dijalog Prištine sa Beogradom, mada se, kako je navela, ne može zaboraviti historija genocida koji je Srbija počinila na Kosovu, na šta je srpski oficir za vezu u Prištini, Dejan Pavićević, reagovao ruhečima da se Srbija ne može optuživati bez razloga i pokrića.

"Nije bilo lako biti akter dijaloga dvije zemlje čija je želja da postanu članice Evropske unije, a imaju međusobne probleme. Ne možemo zaboraviti historiju genocida koji je Srbija počinila na Kosovu, ali smo na dijalog sa Beogradom pristali, jer je interakcija Zapadnog Balkana suštinski činilac jačanja mira i stabilnosti u regionu," rekla je Edita Tahiri.
 
Ona je na skupu o građanskom nadzoru primjene sporazuma postignutih između Beograda i Prištine, izjavila da se dijalogom Srbije i Kosova obezbjeđuje približavanje dvije zemlje članstvu u EU i poboljšanje kvaliteta života stanovnika Kosova, Srbije i regiona.
 
Pavićević je rekao da ne može dozvoliti da Srbija bude "tako optuživana i prozivana", zbog čega će napustiti skup.
 
"Moram da branim dostojanstvo svoje zemlje," izjavio je Pavićević.
 
Poslije molbi organizatora, Pavićević je ostao na skupu, uz konstataciju da sa Editom Tahiri dijeli dosta stavova vezanih za dijalog Beograda i Prištine, zbog čega želi da se izbegnu stvari koje bi mogle da izazovu razmimoilaženja.