Podsjećanje

Vojislav Šešelj se vratio u Srbiju nakon 12 godina odsustvovanja. Ovo su samo neki od ispada, kako verbalnih tako i fizičkih, lidera SRS. Mnogi lidera radikala pamte po ispadima i oštrom rječniku.

Nekoliko stotina njegovih pristalica dočekalo ga je na beogradskom aerodromu Nikola Tesla uz pjesmu, četničku ikonografiju, a zapalila se i koja baklja...

Prilika je ovo da se podsjetimo nekih od ispada lidera radikala prije njegovog odlaska u Haag.

Razbijanje čaša

U jednoj emisiji Vojislav Šešelj svađao se s urednikom lista Republika, Nebojšom Popovim, optužio ga da je pijan i da razbija čaše po studiju, dok je ovaj njemu odbrusio da se "ceo studio trese koliko glasno priča".

Skupštinski skandali

Lider radikala u Skupštini je napravio brojne incidente. Upadao je svima u riječ, vodom polijevao one koji su govorili nešto što mu se ne sviđa, a znao je u bijesu i da lomi inventar i da se potuče.

Pištolj na televiziji

Kada je gostovao kod Minimaksa, 1990. godina, Šešelj je praktično cijelu emisiju proveo pričajući neukusne viceve o Hrvatima, a voditelju je pokazao i pištolj.

"Kora od banane"

Dobro je poznat i dijalog advokata Nikole Barovića i Vojislava Šešelja, koji je tada bio predsjednik Općine Zemun u emisiji BK televizije koji se na kraju završio incidentom, a Barovića je koštao teške povrede glave.

Šešelj i Barović su se tokom emisije međusobno vrijeđali, a Šešelj mu je na kraju rekao "da će mu platiti poslije emisije".

Pošto je emisija prekinuta, Barovića je pretukao jedan od dvojice Šešeljevih tjelohranitelja.

Beogradski advokat je nakon toga morao da zatraži pomoć u Urgentnom centru, a Šešelj je kroz osmijeh rekao da se Barović okliznuo na koru od banane, uz opasku: "Što mi uzdišete, opasne su kore od banane".

Odbrana džipa

Kada je policija željela zbog provjere da oduzme džip koji je pripadao Radikalnoj stranci, Vojislav Šešelj je riješio da ga odbrani po svaku cijenu.

S dvadesetak poslanika okružio je vozilo i nije dozvoljavao policiji da radi svoj posao.

"Ja sam narodni poslanik i imam pravo da stojim gde hoću", rekao je Šešelj policajcu.

Nakon nekoliko sati drame, Šešelj i drugi poslanici legli su na put, a policija ih je jednog po jednog odnosila kako bi sigurno prišla vozilu.

Radiosarajevo.ba