Istinite priče ili samo legende

Svima je već poznato kako se bivši čelnik SSSR-a Josif Staljin i nekadašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito nisu podnosili, i to još od kraja Drugog svjetskog rata.

Prema nekim pričama Staljin je čak 22 puta pokušao ubiti Tita i nije uspio u tom naumu.

Kako piše Jutarnji.hr najpoznatiji pokušaj ubistva Tita je bio pokušaj trovanja, koji su trebali izvesti špijuni koje je poslao direktno Staljin. Ipak razotkriveni su i u mrtvačkim kovečezima su poslani kući.

Naime, u vrijeme kada su odnosi Tita i Staljina zahladnili nakon završetka Drugog svjetskog rata, Tito se razbolio i morao je na hitnu operaciju. Iako je tada jedna cijela soba u rezidenciji Maršala bila pretvorena u operacionu salu, iznenada su se pojavili i ljekari iz SSSR-a, sa porukom da ih je lično poslao Staljin, u želji da pomogne Titu.

Tito ih je primio iz čiste kurtoazije da se Staljin ne bi naljutio i da se dodatno ne bi zaoštrili odnosi sa Kremljom. Kako govore neki historičari, operaciju su zaista i izvršili "ljekari" iz SSSR-a, ali nakon toga Titu nije bilo dobro, a rana mu se i zagnojila, a pretpostavljalo se da su instrumenti kojima je izvršena operacija bili otrovani.

Ipak cijela namjera "ljekara" je razotkrivena, te su Titovi doktori ponovili operaciju koja je bila uspješna. A kada su u pitanju Staljinovi ljekari, oni su vraćeni kući, ali u kovčegu.

Poslije neuspjelih atentata Tito je Staljinu poslao sljedeću poruku:

- Druže Staljin, prestani slati svoje agente u Jugoslaviju s nalogom da me ubiju. Uhvatili smo već sedmoricu tvojih ljudi koji su namjeravali da to učine. Ako se to ne obustavi, ja ću biti prinuđen da pošaljem čovjeka u Moskvu i, ako to učinim, neće biti potrebno da šaljem drugog.

Taj dokument se nalazi u arhivu NKVD-a.