Poklonio mu Kennedy prije atentata

Luksuzni automobil Chrysler iz šezdesetih godina prošlog vijeka, koji je tadašnji predsjednik SAD John Kennedy poklonio jugoslovenskom kolegi Josipu Brozu Titu propada na njivi u Štrpcima.

U ovom automobilu koji bi mnogi rado vidjeli u svojoj garaži, a koji je zapušten u zarasloj travi nekada su se vozili predsjednici dvije zemlje i njihove supruge. Limuzina, nastala u halama "General Motorsa" u Detroitu, s ugrađenim specijalnim Mercedesovim motorom, godinama propada na ledini u domaćinstvu Momčila Čavića. Chrysler je tu ostavljen prije nekoliko godina, a vlasnik se ne javlja, jer je odavno otputovao u inostranstvo.
Vozilo je prije minulog rata Čavić nabavio na javnoj prodaji u Generalštabu JNA u Beogradu i odvezao ga u rodni Drvar.
Među onima koji su vozili Chrysler je i profesionalni vozač Jelenko Marić, koji je poslije Drvara život nastavio u Prnjavoru.
- Nekoliko godina sam uživao vozeći to čudo od automobila. Privlačio sam pažnju prolaznika, jer takvog automobila nema na prostorima bivše države. Bilo je nekoliko ponuda potencijalnih kupaca, a kretale su se i do 30.000 eura. Do pazara nije došlo, jer to nije želio moj ujak, inače vlasnik vozila - rekao je Marić.
Kaže da je Chrysler još u dobrom stanju i da bi uz male intervencije ponovo mogao krstariti putevima.
Sigurno je da vozilo ima posebnu vrijednost, pogotovo za bogate kolekcionare, baš zbog činjenice što ga je Kennedy naručio i poklonio Titu. Na zapadu bi takva vozila dostigla astronomski iznos - objašnjava Marić, piše Kurir.
I zbog tragične sudbine predsjednika Kennedyja, koji je ubijen u Dalasu nekoliko mjeseci poslije uručenja ovog poklona Titu, zapušteni Chrysler iz Štrbaca postao je svojevrsni raritet. Svjesni su toga i u opštinskoj turističkoj organizaciji pa pokušavaju da pronađu način kako da ovu atrakciju na četiri točka pretvore u turistički brend.