U posjeti Preševskoj dolini

Albanski premijer istakao prilikom posjete kako je otvorena nova stranica historije između Albanije i Srbije.


Premijer Albanije Edi Rama je, na povratku s dvodnevnog posjeta Srbiji, pri povratku u Tiranu u Prizrenu bio gost na večeri šefa kosovske diplomacije, Envera Hoxhaja.
Iako u Prizrenu nije bilo izjava za medije, Rama se oglasio na Facebooku. "Prema Albaniji preko Kosova s punim srcem, zahvaljujući tisućama Albanaca koji su izašli na put da nas pozdrave. Ponizno hvala", napisao je Rama.
I ministar vanjskih poslova Kosova oglasio se putem Facebooka, napisavši da je u ime premijera Hashima Thacija i Vlade Kosova u Prizrenu priredio večeru za premijera Albanije i njegovu pratnju pri povratku u Albaniju.
"Poželio sam premijeru Rami dobrodošlicu u neovisno Kosovo i zahvalio se na dostojanstvenom stavu koji je imao u Beogradu", napisao je Hoxhaj.

Rama u Preševu dočekan ovacijama

Albanski premijer Edi Rama prethodno je posjetio Preševo, općinu s većinski albanskim stanovništvom.
Dočekan svečano i ovacijama, Rama se sastao s političkim predstavnicima Albanaca sa juga Srbije.
U obraćanju velikom broju građana u Domu kulture, poručio je da će Albanija nastaviti da radi na dijalogu sa Srbijom jer je to u interesu Albanaca koji žive u toj zemlji.
"Koliko je Europa potrebna Balkanu, toliko je i ova regija potrebna Europi. Zato sam otvoreno i jasno rekao na sastanku s premijerom [Aleksandrom] Vučićem u četiri oka da mi Albanci nismo u bici za 'veliku Albaniju', već za veliku Europu koja će obuhvatiti sve Albance i  sve albanske teritorije", poručio je premijer Albanije Edi Rama tokom posjeta Preševu, u kojem albanska zajednica predstavlja većinu stanovništva.
Rekao je kako je otvorena nova stranica povijesti između Albanije i Srbije, napominjući da su već poduzeti koraci u cilju sprečavanja da mlade generacije Albanaca i Srba žive u prošlosti.
"Uvjereni smo da smo dobili povijesnu priliku te, kao dio regije koji je dobio tu priliku, ovaj trenutak mira učinimo trajnim", izjavio je Rama, istaknuvši da su upravo na Balkanu ranije započinjani sukobi, koji su se kasnije širili, ali da sada ta regija treba i mora biti mjesto procesa pomirenja.

Mastilom na billboard sa Raminim likom

"Hiljade Albanaca dočekale su albanskog premijera u Preševu, uz muziku, transparente dobrodošlice, aplauz i glasne ovacije, i brojne albanske zastave. Građani sa kojima smo razgovarali posetu doživljavaju pre svega kao prvi korak u poboljšanju odnosa između Srba i Albanaca", javlja Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović.
Rama je okupljenima rekao, kako Albanija "ima teškoća u saradnji sa Srbijom, ali se neće povući i odustati, jer samo jačanjem dijaloga i saradnje sa tom zemljom Albanija jača svoju poziciju za zaštitu aspiracija svih Albanaca koji žive u Srbiji".
Posjeta je protekla uz veoma obimne mjere obezbjeđenja. Duž puta od Niša pa sve do Preševa policija je bila na svakom nadvožnjaku i na većini parkinga, dok je samo Preševo danas bilo blokirano. Saobraćaj glavnom ulicom je bio zaustavljen, a veliki broj policajaca u uniformama i u civilu bio je u čitavom gradu.
I pored jakog osiguranja došlo je do manjeg incidenta, kada je, prije dolaska premijera Albanije, jedna osoba bacila mastilo na billboard s likom Edija Rame i riječima "Dobrodošli, premijeru".
Incident je protekao bez reakcija okupljenih građana koji su čekali dolazak Rame, prvog političara iz Tirane koji je posjetio jug Srbije, odnosno Preševsku dolinu.

Otvorena nova stranica

Obraćajući se građanima Preševa, Rama je govorio i o, kako ga je nazvao, intenzivnom sastanku s premijerom Srbije Vučićem dan ranije, na kome je potpisan ugovor o međusobnom priznavanju diploma.
"Otvorili smo novu stranicu za sve one koji s albanskom diplomom žele raditi u Srbiji. Albanske diplome će biti priznate poput diploma izdanih u Srbiji", rekao je Rama.
Albanskog premijera su ispred zgrade lokalne samouprave u Preševu dočekali građani i politički predstavnici Albanaca na jugu Srbije.
Skupina okupljenih je dolazak Rame pozdravila aplauzom i ovacijama, a u središtu Preševa nalazio se veliki broj policajaca i predstavnika organa sigurnosti.