Zbog spominjanja Kosova

Dan nakon susreta sa premijerom Vučićem, kojeg je obilježio diplomatski incident, albanski premijer ide u Preševo.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odbio se sastati s albanskim premijerom Edijem Ramom, objasnivši tu odluku ponašanjem gosta iz Tirane i "provokacijom na konferenciji za novinare u ponedjeljak, na kojoj je zatražio od Srbije da prizna neovisnost Kosova."
U priopćenju iz ureda predsjednika Srbije ističu da je "takvo ponašanje i očekivano" od albanskog premijera i da je to bio "ključni razlog zbog kojeg je predsjednik Nikolić odbio da se s njim sastane".
"Srbija se već dvije i pol godine trudi da Balkan postane sigurna i prosperitetna regija u Europi, ali dok je neodgovornih političara poput Edija Rame, jasno je da će to biti težak posao pun izazova”, navodi se u priopćenju.
Premijer Albanije Edi Rama, koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Srbiji, otići će u utorak i u Preševo, ali tamo neće održati nikakav politički skup, već kratak govor u tamošnjem Domu kulture, najavljuju beogradski mediji.

Posjeta Preševskoj dolini

Prema navodima lista Danas, Rama će se sastati i s političkim predstavnicima iz Preševske doline.
O posjetu premijera Rame Preševu javljaju i albanski mediji, a predsjednik preševske općine Ragmi Mustafa potvrdio je kako očekuje da Ramu upoznaju s problemima albanske nacionalne zajednice na jugu Srbije u području obrazovanja, politike i ekonomskog razvoja.
Predsjednik općine Bujanovac Jonuz Musliu je najavio kako će albanskom premijeru biti „iznesene sugestije, žalbe i prijedlozi“ te izrazio očekivanje da Rama uputi „jasnu poruku“ o položaju albanske zajednice u tom dijelu Srbije.
"Premijer Albanije dolazi po suglasnosti Vlade Srbije. Bez Vladine suglasnosti ne može doći u Preševo“, potvrdili su u Preševu, ne navodeći protokol posjeta, ni koliko će se Rama tamo zadržati.