Pljačka zbog tiketa

Adrian Bitraj, čovjek koji obožava da se kladi, je priznao da je oštetio Centralnu banku Albanije za 6,5 miliona dolara. Tokom posljednje četiri godine on je minimum jedanput mjesečno "pozajmljivao" 18.000 dolara iz banke.

Ovaj slučaj doveo je ne samo do hapšenja Bitraja već i do privođenja 18 zaposlenih. Reputacije Centralne banke, koja se nekad hvalila svojim profesionalizmom, je takođe narušena.
Bitraj (45) je tragove prikrivao tako što je prazne sefove punio knjigama. Ali serija loših opklada tokom Svetskog prvenstva u fudbalu u Brazilu je dovela do ogromnog gubitka koji više ni knjige nisu mogle da pokriju.
Čovek koji obožava da se kladi
Sve je počelo u maju 2010. godine kada je Bitraj, koji je u to vrijeme bio šef odjeljenja za promet u Centralnoj banci, otvorio kutije sa novcem u jednoj zgradi koja se nalazila na periferiji Tirane.
Bitraj  je obožavao da se kladi. I to posebno na fudbalske mečeve. Tako je on, barem jednom mjesečno, sačekao da ostane sam u prostoriji, kako bi mogao da uzme novac.
On je prazne kutije punio knjigama kako bi nadomijestio težinu novca.
Sva tri ključa, koja su bila potrebna za ulazak u trezor bila su u njegovom privatnom sefu. Inače, u svjedočenju u policiji, ostali zaposleni su potvrdili da nisu imali nikakve instrukcije gdje i kome da ostavljaju te ljučeve.
Bitraj je rekao da su revizori provjeravali samo 2 odsto sefova u trezoru.
Nekadašnji upravnik Ardian Fullani, koji je inače otpušten, je tvrdio da su revizori provjeravali pet odsto sefova. Time je htio da kaže kako su provjere i kontrole u Centralnoj banci Albanije na nivou ostalih centralnih banaka u Evropi.
Bitraj je takođe rekao da su bezbjednosne kamere bile namještene tako da im u fokusu nisu bile kutije sa novcem već kancelarije i sobe u kojima se nalazi keš.
On je novac stavljao u neprovidnu kesu i odlagao je u svoj privatni sef. Prije nego što bi otišao sa posla otišao bi do kupatila gdje je novac pakovao oko pojasa.
- Banka nema sistem koji bi detektovao ako neko pokuša da novčanice iznese napolje, a pojedine kamere su postavljene tako da se ne može baš sve vidjeti -  rekao je jedan od inspektora.
Baksuzni Brazil
Bitraj je pretjerao tokom Svetskog prvenstva u fudbalu u Brazilu. On je tada u jednom danu je podigao skoro 90.000 dolara.
Na samo jednom meču je izgubio 180.000 dolara. Tada se kladio da će Brazil u regularnom dijelu utakmice pobijediti Čile. Brazil jeste trijumfovao ali tek poslije penala.
Bitrajevo svjedočenje dovelo je do hapšenja 18 zaposlenih Centralne banke uglavnom zbog nemara. Šef Centralne banke je u kućnom pritvoru i čeka na suđenje zbog zloupotrebe položaja.
Btraju bi trebalo suđenje da počne u narednim nedjeljama, a presuda se očekuje početkom sljedeće godine. Prijeti mu 20 godina u zatvoru.