Zakon je isti za sve ili nije?

Da li će Aleksandar Vučić i Milorad Dodik postupiti po istom zakonu po kojem su uhapšene vehabije u Sandžaku zbog slanja ili odlaska na sirijsko ratište, i pohapsiti četnike sa Krima? Još se niko nije očitovao, niti su mediji problematizirali ovo pitanje u Srbiji, kao ni u entitetu Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj?

Kako pišu beogradski mediji nakon najnovijeg hapšenja dvojice vehabija u Novom Pazaru na društvenim mrežama u Srbiji pojavile su se prijetnje državi, pojedinim političarima i poziv na ustanak.
 
U nepotpisanom saopštenju, koje je objavljeno na jednom od portala, a iza kojeg, pretpostavlja se, stoje aktivisti Mesdžida "Furkan", kome pripadaju i uhapšeni, navodi se da su "neprijatelji vjere uhapsili dva brata pod izgovorom terorizma da bi zataškali istinu – teror koji političari čine prema sopstvenom narodu", prenose "Večernje novosti".
 
"Kad god narod ustane i govori protiv vlasti, oni provode akciju protiv muslimana, koji uspostavljaju red na zemlji i koji se ne bave nikakvim kriminalom", ocijenjeno je u saopštenju, koje kruži portalima, popraćeno komentarima da je vrijeme za ustanak.

Uhapšeni pripadnici vehabijskog pokreta sa inicijalima I.C. (26) i S.P. (31), osumnjičeni su da su organizovali slanje mladića iz Sandžaka u Siriju.
 
Prema operativnim saznanjima, kojim raspolaže MUP Srbije, oni su preko "kosovske veze" na sirijsko ratište odveli šest mladića, a u nedjelju, 9. marta, kad su uhapšeni, jedan od njih je upravo bio krenuo u Siriju.
 
Mesdžid "Furkan", kojem uhapšeni pripadaju, izjašnjava se kao organizacija koja slijedi "Alahov put" i "nema veze sa terorizmom".

Najpoznatiji pripadnik ove organizacije je Mevlid Jašarević, koji je prije tri godine pucao na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu.
 
Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić zalagao se više puta za usvajanje zakona kojim bi se sa pet godina zatvora kažnjavali svi oni koji organizuju slanje ratnika iz Srbije na strana ratišta, a sa tri godine zatvora oni koji odlaze u takve ratove.
 
Ovakvi zakoni doneseni su u BiH, a na prijedlog Mirsada Kebe, te na Kosovu, na prijedlog Hashima Thaçija, i sve zbog, navodnog velikog broja odlazaka vehabija na sirijsko ratište.

Međutim, osim informacija o pogibiji destak vehabija, nema se preciznih saznanja o stvarnom broju ratnika. Dok je cijeli svijet obišla slika pravoslavnih dobrovoljaca na Krimu, Bugara, Grka.., ali i onih koji govore srpskim jezikom. Već su poznata i imena pojedinaca i organizacija preko kojih su otišli.

(thebosniatimes.com)