Potreban novi aneks Briselskog sporazuma

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je sinoć da će zbog najave Prištine o formiranju Vojske Kosova biti potreban novi aneks Briselskog sporazuma...

On je, u emisiji "Upitinik" RTS-a, kazao da je prije četiri mjeseca nagovjestio Evropskoj uniji pitanje formiranja Vojske Kosova.

"Oni su mi odgovorili da se radi o kosovskim odbrambenim snagama, i ja sam pitao od koga se brane? Takođe sam rekao da, ako se prave takve snage, to treba učiniti i na sjeveru. Što u njima, po uzoru na dogovor o policiji, ne bi bilo dogovora o sastavu koji odgovara stanovništvu?", upitao je Nikolić.

On je kazao da će biti neophodan novi aneks Briselskog sporazuma, naglasivši da će to biti tema daljih razgovora i da je suština da Srbi na sjeveru dobiju svoju vojsku, ako već Priština pravi svoju.

Takođe je naglasio da postoje jasne garancije da Vojska Kosova, koja će biti formirana za dvije ili tri godine, nikada neće kročiti na sjever Kosova.

Nikolić je dodao da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i da se priprema da tu suštinsku autonomiju Kosova i reguliše zakonom, na šta je u obavezi Ustavom, a dozvoljeno joj je međunaronim pravom po Rezoluciji 1244.

"EU ima svoje uslove i mi, ili smo spremni da ih ispunimo ili ne. Evropa nas neće ako bi postavila taj posljednji uslov koji se tiče državne teritorije", kazao je predsjednik Srbije.

Što se Briselskog sporazuma tiče, Nikolić je ocijenio da je mnogo toga definisano i da je na dnevnom redu pravosuđe, za koje misli da će biti teško naći zajedničko rješenje.

"Moj stav je da srpska zajednica u osnovnom stepenu mora da ima sud koji će da sudi srpskoj zajednici. Prijedlog je da tu bude pomiješano sedam opština - tri sa većinski albanskim i četiri sa većinski srpskim stanovništvom, i mislim da to nije dobro, i da na tom rješenju nećemo moći da izgradimo dobre odnose. To je pomalo uvlačenje sjevernog Kosova u prištinsku administraciju, što sigurno nije po volji ljudi na sjeveru", naglasio je on.

Nikolić je istakao da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova ni ako to bude tražila EU, i da je to stav predsjednika, ali i vlade, te dodao da će nova vlada, kada bude konstituisana, o tome da se zasigurno izjasni.

Istovremeno je kazao da nikada neće odustati ni od referenduma kao načina odlučivanja, i to ne samo o Kosovu, već i članstvu u NATO.